Giuseppe Munarini

PADOVA | Inaugurarea expoziției : ARMENIA. Picturi murale în bisericile armenești din secolele VII-XIII

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La palatul Zuckermann din Padova, care se află la câțiva zeci de metri de celebra Capelă Scrovegni, pictată de Giotto, a fost inaugurată o expoziție despre picturile murale din bisericile armenești din secolele VII-XIII.

La inaugurare, promovată și realizată de către Regiunea Veneto, și de Primăria din Padova împreună cu Muzeele Civice ale orașului, au participat autoritățile, și consilierul pentru cultură Dr. Andrea Colasio și Dr. Francesca Veronese, doamna directoare a muzeelor. La acest proiectul cultural au colaborat, de asemenea, Consulatul Onorific al Republicii Armene din Veneția, Asociația Italiarmenia și Casa de Cristal.

Expoziția a fost organizată de arhitectul Ara Zarian și de Dr. Christine Lamoureux. Ara Zarian specialist în restaurare, absolvent al Politehnici din Erevan aprofundându-și studiile la Institutul de Artă al Academiei Armene de Științe. A lucrat la Institutul pentru Conservarea și Restaurarea Monumentelor Istorice din Republica Armenia. Angajat în studiul și restaurarea picturilor murale, a publicat numeroase articole și a scris, împreună cu Dr. Christine Lamoureux, mai multe cărți, printre care “Dadivank, revived miracle”, Yerevan, 2018, “The restoration of wall paintings in several armenian churches of first christian ages“, Yerevan, 2019, “Haghbat-Restauro conservativo dei dipinti murali del secolo X, X-XIII nella chiesa del Santo Segno, 976-991”, Yerevan 2020, “Dadivank-La conservation-restauration des peintures murales datées 1297 dans l’église Kathoghike construite en 1214”, Yerevan, 2021. Pentru marea sa contribuție la conservarea și difuzarea  culturii armene, a primit medalii și diplome din partea ministerelor de urbanism, cultură și diaspora din Armenia.

Christine Lamoureux, din Belgia, este restauratoare de opere de artă și fresce. A absolvit arhitectura la institutul “La Cambre” din Bruxelles în 1974. În 1975/6, a urmat cursul de specializare în restaurarea și conservarea monumentelor la ICCROM din Roma și a obținut o diplomă, după care s-a oferit voluntar pentru restaurarea patrimoniului artistic din Venzone (Friuli), care a fost afectat violent de cutremurul din mai 1976. În 1992, și-a început activitatea de restauratoare de opere de artă veche. A studiat frescele păstrate în bisericile creștine și a restaurat peste o sută de fresce de pe pereții interiori și exteriori ai bisericilor, capelelor și clădirilor medievale din regiunea Veneto. Recent, a călătorit de mai multe ori în Armenia ca și Ara Zarian pentru a restaura numeroase fragmente și pereți cu fresce păstrate în bisericile apostolice armene.

Expoziția, salutată cu entuziasm de scriitoarea Antonia Arslan, ilustrează un parcurs profesional de cercetare și restaurare/conservare a unor serii de picturi murale din bisericile din Armenia și Arțakh (Nagorno Karabagh) pe care autorii le-au realizat, cu pasiune și perseverență, în ultimii zece ani. Expoziția constă în 27 de panouri fotografice colorate de 70×100 cm care prezintă restaurarea picturilor murale din trei biserici: Lmbatavank, Mănăstirea Haghbat și Mănăstirea Dadivank. Expoziția este foarte importantă, deoarece prezintă tradiția picturilor murale din bisericile armenești, o tradiție care nu a fost întotdeauna apreciată. Picturile murale, executate cu var, nisip și pigmenți naturali, prezintă reprezentări hagiografice sau misterele fundamentale ale Bisericii. Acestea sunt prezente în special în trei regiuni ale Armeniei: zona de nord care se învecinează cu Georgia, zona din jurul muntelui Aragatz și zona muntoasă din sud, la granița cu Iranul.

A fost pusă la dispoziție o broșură ilustrată cu note despre originile Armeniei, tradiția picturilor murale la biserica din Lmbatavank, mănăstirile Haghbat și Dadivank, cu numeroase ilustrații.

Inaugurarea s-a încheiat cu interpretarea unor cântece armenești.

Prezența acestei expoziții în orașul Padova este foarte importantă nu doar pentru că ea continuă relațiile dintre poporul armean din diaspora și Țara mamă, ci și pentru că ne prezintă mărturii prețioase, încă necunoscute pentru publicul larg.

Giuseppe MUNARINI