Mihai Stepan Cazazian

P.C.Arhim.dr. Zareh Baronian împlineşte 70 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminică, 2 octombrie 2011, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România aniversează frumoasa vârstă de 70 ani a Prea Cuviosului Părinte Arhimandrit Dr. Zareh Baronian.Cu această ocazie, PC Dr. Zareh Baronian va oficia sfânta slujbă de liturghie la catedrala armeană, după care, în biblioteca Dudian, părintele arhimandrit va fi felicitat de către Prea Cuviosul Arhimandrit Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România, de domnul senator Varujan Vosganian și de ceilalți enoriași prezenți la eveniment.

Vă invităm pe această cale să participați la Sfânta Liturghie și la agapă.

Pr. Ezras Bogdan Vicar Eparhial


Zareh Baronian s-a născut la data de 2 octombrie 1941, în municipiul Bucureşti, într-o familie de intelectuali, primind la botez numele de Hagop. Tatăl său, poetul Zareh Bâlbul (pseudonim literar), a fost profesor la Şcoala Armeană din Bucureşti, iar mama sa, Haiguhi, era învăţătoare de limbile armeană şi germană la şcoala primară. Bunicul lui după mamă, Nerses Keropian, a fost protopop al Bisericii Armene din Bucureşti, iar ambii unchi, matern şi patern, au fost, de asemenea, preoţi.

După absolvirea Şcolii elementare armene din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Învăţământului şi la cererea Directoratului şcolii, începând din anul 1955, a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Erevan (Armenia), după care, între anii 1959-1961, a funcţionat ca învăţător la Şcoala Armeană din Bucureşti.

În anul 1961, ca urmare a propunerii noului ierarh al Eparhiei Armene din România, Dirair Mardichian, ţinând cont atât de dorinţa personală, cât şi a părinţilor săi, cu sprijinul Departamentului Cultelor din România, Zareh Baronian a plecat la Ecimiadzin (Armenia), pentru a urma cursurile Academiei Teologice din cadrul Patriarhiei Armene. În anul 1963, de ziua Înălţării Sfintei Cruci, a fost hirotonit diacon şi, cu binecuvântarea Sanctităţii Sale Vazken I, Patriarhul Suprem de Ecimiadzin al Bisericii Armene, a urmat un an de studii la Academia Teologică de la Zagorsk (Rusia).

În iarna anului 1965 şi-a susţinut teza de licenţă, iar la data de 10 ianuarie al aceluiaşi an a fost hirotonit ieromonah, schimbându-şi prenumele din Hagop în Zareh, conform canoanelor Bisericii Ortodoxe. Între anii 1967-1970 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti, secţia practică, sub îndrumarea preotului prof. dr. Ene Branişte, iar în anul 1975 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul “Liturghia Bisericii Armene în cadrul liturghiilor celorlalte rituri liturgice răsăritene. Studiu comparativ”, pentru care a obţinut nota 9,57 şi calificativul „Excepţional”.

În anul 1969 a fost hirotesit arhimandrit (Vardapet) în Biserica “Sf. Mesrop” de la Oşagan (Armenia), iar după doi ani, în 1971, în Catedrala Patriarhală din Ecimiadzin (Armenia), a fost ridicat la rangul de mitrofor, primind a „Cruce Patriarhală” de la Întâistătătorul Bisericii Armene. În acelaşi an, cu prilejul absolvirii cursurilor doctorale, patriarhul Justinian Marina al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat importanta distincţie “Crucea Patriarhală” pentru contribuţia la adâncirea relaţiilor între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Armeană.

La 1 aprilie 1973, arhimandritul mitrofor Zareh Baronian a fost numit în funcţia de vicar administrativ al Episcopiei Armene din România, cu sediul la Bucureşti, îndeplinind această funcţie până în anul 2001.

În noiembrie 1996 l-a însoţit pe patriarhul Teoctist Arăpaşu al Bisericii Ortodoxe Române într-o vizită în Armenia.

Printr-un decret din anul 2004, preşedintele României, Ion Iliescu, i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural”, Categoria G (Cultele) în grad de Ofiţer. [1]

După 40 de zile de la decesul arhiepiscopului Dirayr Mardichian, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România i-a propus arhimandritului Zareh Baronian să-şi depună candidatura pentru funcţia de Întâistătător al Arhiepiscopiei. În consecinţă, preotul Vicar Eparhial Ezras Bogdan, locţiitor al arhiepiscopului, (ca reprezentant al Arhiepiscopiei Bisericii Armene) şi senatorul Varujan Vosganian (ca reprezentant al Uniunii Armenilor din România), au trimis o scrisoare catolicosului Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem al tuturor Armenilor, prin care cele două instituţii îşi arătau susţinerea pentru candidatura arhimandritului Zareh Baronian. Patriarhul a invitat la Ecimiadzin pe vicarul eparhial Ezras Bogdan şi pe alţi doi membri ai Consiliului Eparhial. Totuşi, cu puţină vreme înaintea acestei vizite, arhimandritul Zareh Baronian şi-a retras candidatura din motive de sănătate.

sursa wikipedia