Redactor

Ovidiu Panighianț, un ”pescar de vise” pe simeze, la Botoșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Creația plastică pusă în pagină de Ovidiu Panighianț mustește de inteligență și talent. Cu un talent grafic de excepție, artistul desenează și pictează în ritmul modern al ideilor agere, pline de spirit de observație, cu mult sarcasm, pune în dialog vechi sensuri și pilde noi, de fapt face comparații și metafore. Este cunoscut pentru editorialele sale grafice, sau caricaturi, cum li se mai spune, dintr-o publicație electronică, îl descoperim ca un grafician de excepție din ”Maculatorul” în care a adunat câteva pagini din multele sale desene și îi aflăm pictura de pe mult prea rarele simeze.

În această toamnă, Botoșaniul a găzduit una dintre rarele expoziții ale pictorului Ovidiu Panighianț. El a fost invitat de sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România să-și prezinte creația picturală în prestigioasa galerie ”Colecția de artă” a Muzeului Județean Botoșani, din centrul orașului, unde se desfășoară cele mai importante evenimente plastice. Expoziția se numește ”Pescarul de vise”, un titlu mai degrabă romantic prin care pictorul ne invită să îi ”citim” cu atenție și într-o notă de sensibilitate construcțiile sale plastice.

Au fost expuse la Botoșani doar picturi, complexe și ample, cu narațiuni pline de culoare, și la propriu, și la figurat, culori intense, vii, creatoare de  ritm. Poveștile pictate de artist au titlu, au mesaj, au atmosferă. Să nu ne închipuim că artistul renunță la tușa abilă sau la parafraza necruțătoare! 

Dimpotrivă, regăsim acest specific în picturile ce duc în zona măiestriei artistice o concepție dinamică, plină de spirit și vervă. În expoziția de la Botoșani este sesizabilă tentația abstractului, acea tendință de a trece în plan secund interesul pentru detaliu și figurativ, în favoarea unei exprimări prin care artistul deplasează spre alte forme acea raportare rapidă și simplă de contur recognoscibil. De fapt, îl recunoaștem pe pictor în toate pânzele sale, cu toată opțiunea sa plastică și cromatică.    

Președintele sucursalei Botoșani a UAR, Cristian Lazarovici, a susținut permanent desfășurarea acestei expoziții și a subliniat semnificația aparte a prezenței ”Pescarului de vise” pe simeza din Botoșani. Iar participanții la întâlnirea cu pictorul Ovidiu Panighianț, inclusiv redutabilii plasticieni botoșăneni, au apreciat creația artistului cu origini armene și au remarcat viziunea aparte, originală, pe care reușește să o transpună în pânzele sale. Pe drumul de întoarcere, după momentele speciale ale expoziției de la Botoșani, pictorul Ovidiu Panighianț a vizitat, desigur, nu pentru prima dată, legendara mănăstire Hagigadar.   

Marius TIȚA