Mihai Stepan Cazazian

Culturaconstanta.ro / „Osana Celui dintru Înălţime“…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…album de muzică liturgică înregistrat la Constanța, în interpretarea sopranei Armine Khachatryan
 
 
Mirela STÎNGĂculturaconstanta.ro
 
Cunoscută, respectată și îndrăgită membră a comunității armenești de la Constanța, la cei 32 de ani ai săi, soprana Armine Khachatryan și-a văzut un vis împlinit odată cu apariția primului său material discografic din carieră, albumul de muzică liturgică „Osana Celui dintru Înălţime“, cu un acompaniament la orgă realizat de pianista constănțeană Andrada Ștefan.
 

În acest fel, prin valorificare talentului său, soția preotului Oshakan Khachatryan, care slujește la Biserica Armeană „Sfânta Maria“ Constanța, îl celebrează cu pioșenie pe Dumnezeu, care i-a mai dăruit, în afară de vocea frumoasă și caldă, două minuni cu ochi negri: Mayram și Anna Sofia.

O parte dintre cele 11 piese care se regăsesc pe album au fost interpretate de soprana Armine Khachatryan în cadrul recitalului de muzică religioasă pe care l-a susținut recent în Catedrala Armeană din București, la invitația organizatorilor Festivalului „Strada Armenească“, ediția a V-a, eveniment care s-a desfășurat în perioada 3-5 august 2018.

Andrada Stefan Armine Khachatryan

Albumul „Osana Celui dintru Înălţime“ a fost înregistrat în studiourile Radio România Constanța, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinției Sale Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, grație echipei formată din Steliana Bajdechi – realizator, Elena Ionescu – operator și Florin Stăruială – inginer sunet.

Pentru apariția acestui CD, familia preotului Khachatryan aduce mulțumiri speciale îndrăgitului om de cultură constănțean Anaid Tavitian, care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Gânduri de recunoștință se îndreaptă și către Arecnaz Tatosian.

album muzica liturgica Armine Khachatryan

Cu gândul la frumosul recital de cântece patriotice, susținut pe 31 mai, la Muzeul de Artă Constanța, pentru a marca centenarul primei Republici Armene, ne manifestăm dorința de a o auzi din nou pe soprana Armine Khachatryan în cadrul unui eveniment de lansare al albumului, alături de pianista Andrada Ștefan.

Soprana Armine Khachatryan s-a născut pe 15 aprilie 1986, în Armenia. Între anii 2001-2004 a studiat, la colegiul de specialitate, muzică vocală și corală. A absolvit școala în anul 2004 și, în același an, a fost admisă la Conservatorul de Stat  Komitas din Erevan (THE KOMITAS STATE CONSERVATORY IN YEREVAN) și a obținut titlul de soprană. Pentru prima oară, Armine Khachatryan a urcat pe scenă la vârsta de 7 ani, participând la festivalul internațional pentru copii „Amadeus” și câștigând premiul pentru cea mai bună interpretare la concursul de cântece sacre (liturgice). În 2007 a întreprins turnee muzicale într-o serie de orașe din Siria: Alep, Damasc, Latachia, etc. A cântat mai mulți ani (2005-2012) în corul bisericii „Sf. Ioan Botezătorul din Erevan“, ca solistă, iar în prezent (din 2012) continuă să cânte în corul Bisericii Armene „Sfânta Maria“ din Constanța. A susținut concerte și prezentări în orașe din România, dar și din Armenia, cu prilejul diferitelor sărbători, aniversări și evenimente culturale.

album muzica liturgica Armine Khachatryan

Licențiată a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, pianista Andrada Ștefan este absolventă a studiilor de Masterat în Stilistica Interpretării Muzicale – Specializarea Pian, la aceeași Academie din Cluj în anul 2012. În prezent este profesor de pian  la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, orașul său natal, și maestru corepetitor la Teatrul Naţional de Opera şi Balet “Oleg Danovski” Constanța. În palmaresul său figurează importante premii la concursuri naționale și internaționale: „Pro Piano”, „Primăvara artelor”, „George Georgescu”, „Duo Pianistic”, olimpiade naționale de interpretare. A participat la cursuri de măiestrie pianistică susținute de Cordelia Hofer și Alexander Mullenbach din Salzburg – Austria, Georg Sava, Berlin – Germania.

Desfășoară o bogată activitate artistică mai ales ca și pianist acompaniator sau membru în formaţii camerale, concretizată prin numeroase recitaluri și concerte.

album muzica liturgica Armine Khachatryan

Titlurile cântecelor de pe albumul de muzică liturgică „Osana Celui dintru Înălţime“ (Ովսաննա ի բարձունս):

 1. Հաւուն, հաւուն – Տաղ Յարութեան (Havun, havun – Dagh Harutean)
 1. Նոր ծաղիկ – Տաղ Յարութեան (Nor dzaghik – Dagh Harutean)
 1. Ի գերեզման – Տաղ Յարութեան (I qerezman – Dagh Harutean)
 1. Ով Պարտիզպան – Տաղ Յարութեան (Ov Bardizban – Dagh Harutean)
 1. Խնկի ծառին – Տաղ Աստուածածնայ (Khngi dzarin – Dagh Asdvadzadzna)
 1. Տէր, ողորմեա (Der, voghormea)
 1. Յորժամ – Մեղեդի ննջեցելոց (Horjam – Meghedi nnchetselots)
 1. Սուրբ, Սուրբ – Երգ Սրովբէական (Soorp, Soorp – Erq Srovpeagan)
 1. Ամէն: Հայր Սուրբ – Երգ Փառաբանութեան (Amen. Hayr Soorp – Erq Parapanutean)
 1. Մայր եւ Կոյս – Տաղ Աստուածածնայ (Mayr ev Kooys – Dagh Asdvadzadzna)
 1. Ուր ես, Մայր Իմ (Ur es, Mayr Im)