Mihai Stepan Cazazian

Organizații armenești și grecești solicită UNESCO să răspundă amenințărilor Turciei privind schimbarea statutul Muzeului Hagia Sophia din Istanbul

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

foto Arild Vågen 

ONG-urile In Defense of Christians (IDC), Comitetul Național Armean din America (ANCA) și Consiliul de Conducere Elen din America (HALC) au solicitat UNESCO să răspundă amenințărilor persistente ale Turciei de a încălca statutul Sfintei Sofia, ca sit aflat în patrimoniu mondial UNESCO, și transformarea muzeului într-o moschee, relatează Pappas Post.

Săptămâna aceasta, regimul lui Erdogan a vizat Hagia Sophia – sau Biserica Sfintei Înțelepciuni – ca parte a unei campanii de transformare a acesteia în moschee. Construită de Împăratul bizantin Justinian I, Hagia Sophia a servit ca sediu al Patriarhului ecumenic.

A fost transformată în moschee când Constantinopolul a căzut sub Imperiul Otoman. Primul președinte turc, Kemal Ataturk, a transformat Hagia Sophia în muzeu. În 1985, UNESCO a desemnat Hagia Sophia – parte a zonei istorice a Istanbulului – ca sit al patrimoniului mondial.

Potrivit lui Toufic Baaklini, președinte al In Defense of Christians (IDC), „Hagia Sophia este unul dintre cele mai mari situri istorice creștine din lume și nu trebuie folosit ca pion politic. Turcia continuă să nege genocidul pe care l-a provocat minorităților sale creștine și continuă să-și insulte populația creștină, amenințând cu schimbarea statutului acestei catedrale istorice creștine. “

“Decizia lui Erdogan de a schimba statutul Hagiei Sophia – emblema creștină a Constantinopolului – reflectă și întărește voința de un secol a Turciei de a șterge vasta moștenire culturală și religioasă a armenilor, grecilor, asirienilor precum și a altor națiuni creștine indigene exilate pe întreg teritoriul Turciei moderne “, a declarat directorul executiv ANCA, Aram Hamparian.

“Este mai rău decât o lovitură de stat politică”, a declarat directorul executiv al HALC, Endy Zemenides. “Erdogan și oficialii săi folosesc politica de denunțare și apelează la o minoritate care vede creștinismul ca un inamic. Hagia Sophia face parte din patrimoniul nostru, iar UNESCO nu poate lăsa Turcia să se folosească de aceasta ca un instrument de divizare mai ales că Turcia va prelua președinția unui organism al Națiunilor Unite în această toamnă. “

IDC, ANCA și HALC vor lansa săptămâna viitoare un plan pentru apărarea statutului de patrimoniu mondial al Hagiei Sophia.