Mihai Stepan Cazazian

OPERA  DIN EREVAN  LA 85 DE ANI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

          La 20 ianuarie  1933 a fost inaugurat „TEATRUL  ACADEMIC NAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET ALEXANDR SPENDIARIAN ” . Construit dupa planurile arhitectului A.Tamanian clădirea a fost dată în folosința fără sala de concerte. Aceasta a fost ridicata abia în 1953  conform planurilor lui Alexandr Tamanian sub supravegherea fiului său care a urmat profesiunea tatălui său. Primul spectacol din 1933 a fost Lacul lebedelor  de P.I.Ceaicovski. Din 1935  si până azi se reprezintă opera ANUȘ de Armen Tigranian (1878-1950) cu mare suces. În cei 85 de ani pe scena Operei Naționale din Erevan au fost reprezentate peste 200 opere diferite. Colectivul operei a efectuat turnee în peste 20 de țări (de exemplu, Rusia, Liban, USA, Grecia, Spania  etc).

Pe scena Operei au evoluat, de-a lungul anilor soliști celebri precum Gohar Gasparian, Tatevik Sazandarian, Mihran Yerkat, Pavel Lisițian, Hayganuș Danielian, Nar Hovhannisian, Keham Grigorian, Anahit Mehitarian. Dintre dirijori distinși putem menționa pe Constantin Saragev, Mikael Tavrizian, Aram Katanian, Y.Davtian, Melik-Pașaev ș.a. Printre maeștrii de balet trebuie să amintim de A.Petrosian, M.Cimșkian, Vanuș Hanamirian, Vilen Galstyan, iar printre pictori (decoruri) nume precum Martiros Sarian și Minas Avetisian.

          Pe scena teatrului au evoluat celebrități precum Charles Aznavour, June Anderson, John Mclaughlin, Montserrat Cabbale, Placido Domingo ș,a. Dintre soliștii Operei Naționale Române care au cântat pe scena Operei din Erevan menționăm pe Garbis Zobian, David Ohanesian, Zenaida Palli, Elena Cernei.

         Directorii artistici ai Operei din Erevan au fost : Romanos Melikian, Tigran Levonian, Ohan Durian, Keham Grigorian, iar din 2016 Constantin Orbelian.

Garbis Zobian

          De fapt, dacă nu vorbim despre Opera armeană ca instituție ci ca artă muzicală, ea este mult mai veche.  Și ar trebui să ne raportăm la compozitorul Dicran Ciuhagian (1837-1898) născut la Bolis, și care și-a făcut studiile muzicale la Milano. El a compus prima operă armeană Arșag Yerkrord (Arșag al II-lea) în 1868 (deci acum 150 de ani) dar reprezentarea ei a fost posibilă abia în 1945. Ciuhagian a mai scris și alte opere ( Arifi khardakhutyună-bazata pe piesa Revizorul de Gogol în 1872, apoi Zemire- scrisă în turcă și reprezentată la Constantinopol în 1891.Alte opere pe care le-a scris sunt Kyose Kyokhva, Leblebigi și Indiana.

De altfel și opera Anuș   a lui Tigranian a fost pentru prima dată  reprezentată de un ansamblu de amatori cu mai bine de un secol în urmă  în 1912 la Alexandropol (azi Gyumri). O altă operă scrisă de Tigranian este Davit Beg (1950). Au mai scris opere pe teme armene  Alexandru Spendiarian și Haro Stepanian.

David Ohanesian

Zenaida Palli

Elena Cernei

          Figuri istorice armene celebre au inspirat pe multi compozitori europeni clasici din secolele trecute dar, evident ei au compus in registrul muzical al epocii si țării lor de origine. Astfel opera Tigran regele Armeniei  de Antonio Vivaldi este o opera muzicală care e  in plină tradiție a muzicii lui Vivaldi. La fel stau lucrurile in cazul lui Alessandro Scarlati cu opera Tigrane, sau Georg F.Handel care evoca pe Tigran in opera sa Radamisto (insa eronat). La fel a procedat si Carl Wilibald Gluck în opera sa Tigrane. Mai pot fi mentionați si alți compozitori străini care au abordat teme armenesti dar nu putem abuza de timpul cititorului. Putem doar conchide că opera este un gen pe care noi armenii nu l-am neglijat niciodată și doar vicisitudinile istoriei ne-au împiedicat să o ducem spre culmile spre care am tins și tindem chiar și acum când încă nu s-au cicatrizat rănile pe care istoria ne-a cauzat acum un secol.

 

Arax Svagian

Eduard Tumageanian

Anahid Kerpician

Arpiar S.

 P.S  Trebuie adăugat că rumanahayi nu au stat departe de arta belcantoului. Arax Svagian, Anahid Kerpician, David Ohanesian, Garbis Zobian, Eduard Tumageanian au strălucit pe scena lirica a României având turnee și peste hotare. Iar în anul 1962 pe scena Ateneului Român a fost reprezentată, în concert, operă ANUȘ, sub bagheta lui Ara Manaș având ca soliști pe David Ohanesian, Arax Svagian, Garbis Zobian.