Mihai Stepan Cazazian

ONU / Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție, inițiată de Armenia, cu privire la prevenirea genocidului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a adoptat prin consens o rezoluție privind prevenirea genocidului, inițiată de Armenia.

„Sunt foarte recunoscător tuturor co-inițiatorilor și membrilor Consiliului. Armenia continuă să promoveze acest subiect important pe agenda internațională “, a declarat ministrul de externe, Zohrab Mnatsakanyan, într-un mesaj pe Twitter.

„Rezoluția este o manifestare a angajamentului continuu și hotărât al Armeniei față de eforturile internaționale de prevenire a genocidului. Este un apel pentru a preveni deteriorarea încălcărilor drepturilor omului într-o crimă la fel de flagrantă ca genocidul. Acest lucru este relevant și urgent, deoarece asistăm cu toții la încălcări grave ale drepturilor omului în diferite zone ale lumii “, a declarat Andranik Hovhannisyan, reprezentantul permanent al Armeniei la Oficiu Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, cu ocazia prezentării proiectului.

„Astăzi, nu mai este suficient să spui < Niciodată! > Dacă afirmarea acestei devize este suficient de puternică, ar trebui să aibă un efect sau orice am dorit, pentru a nu mai exista crime de genocid înregistrate nicăieri în lume”, a adăugat el.

Ambasadorul Andranik Hovhannisyan a menționat : „Consiliul recunoaște astfel că genocidul este în general precedat sau însoțit de încălcări generalizate ale drepturilor omului, modele de discriminare, declarații ale unor persoane publice care își exprimă susținerea pentru afirmarea superiorității unui grup ”.

„Rezoluția exprimă îngrijorarea că justificarea, afirmațiile părtinitoare sau negarea genocidului pot crește riscul reapariției violenței. De asemenea, Consiliul va invita pe consilierul special al Secretarului General privind prevenirea genocidului la un dialog interactiv “, a spus el.

“Armenia apreciază consensul internațional cu privire la necesitatea de a ne mobiliza eforturile pentru a preveni flagelul genocidului”, a spus ambasadorul Andranik Hovhannisyan.