Elena Chobanyan

« Omul are nevoie de inamici şi aliaţi, care îl pot ajuta să depăşească frica de moarte »

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În dialog cu Dr. Beata Pająk-Patkowska, MA în Psihologie și Doctor în Științe Politice (Universitatea Adam Mickiewicz)

interviu 

“Dacă nu există nici un inamic, atunci este necesar să fie inventat”. Şi astfel a fost inventat modelul totalitar politic de către Hitler în Germania, iar în comunismul rusesc de către Lenin sau Stalin.

–         D-na. Pająk-Patkowska, de regulă, rivalul imaginar poate fi un individ sau o grupare care este urâtă, temută sau invidiată. Când şi de ce statele au nevoie să inventeze rivali politici?

–       Există mai multe motive. De exemplu, în regimul totalitar rivalul politic inventat face parte din procesul politic. IMG_5957+kopia-2Regimurile totalitare au nevoie de acești rivali pentru existenţa lor. Chiar în ţările democratice aceștia pot face parte din marketingul politic, ce se utilizează  pentru câștigarea alegerilor. Poate fi folosit, de asemenea, în timpul crizelor economice, care în primul rând, afectează oamenii obişnuiţi. De pildă, după Primul Război Mondial propaganda lui Hitler s-a folosit de un grup etnic, în timpul crizei din Germania. El îi acuza pe evrei pentru aceasta. Aşadar, prin inventarea rivalilor imaginari, politici, atenția oamenilor se poate focaliza asupra luptei împotriva lor, ca astfel să uite de șomaj, sărăcie, ș.a.m.d.. Astfel furia și agresivitatea oamenilor este deplasată dinspre guvernați spre grupurile rivale.

–        Atunci cum pot aceşti rivali imaginari influenţa psihologia oamenilor?

–        Omul are nevoie de inamici şi aliaţi, care îl pot ajuta să depăşească frica de moarte. Aceasta se numeşte teoria managementului terorii (Terror Management Theory). Când avem inamici, ne putem identifica cu uşurinţă în grupul nostru depăşindu-ne frica.

–         Foarte ciudat. Ce ţări folosesc acest truc politic în prezent? Şi de ce?

–          Mai multe ţări. Putem observa nu doar în ţările totalitare, cum ar fi Coreea de Nord, ci şi în cele autoritare, ca Rusia. Chiar în cele democratice, şi aceasta din mai multe motive. Astăzi inventarea rivalilor imaginari este folosită pentru justificarea unui război, cum a fost intervenția americanilor împotriva teroriştilor în Afganistan și Irak după 11 septembrie sau Anexarea Crimeei de către Rusia. Războiul este o cale de a depăşi criza economic, şi un numai.

–         Cum poate o persoană să se protejeze de aceşti rivali, sau cum poți deosebi adevărul de fals?

–      Cea mai bună cale de a recunoaşte adevăratul de fals, sau propaganda, este educaţia. În regimurile democratice cetăţenii ar trebui să înveţe din copilărie ce este propaganda, cum este creată şi de ce. Multe cercetări psihologice arată că persoanele cu educaţie, în special în ştiinţele umane, sunt mai puțin expuși și nu pot fi manipulați ușor de propagandă.

Elena Chobanian

(jurnalist, corespondent)