Mihai Stepan Cazazian

Omagiu lui Elie Wiesel…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Elie RIPElie Wiesel , laureat al Premiului Nobel pentru Pace, un supraviețuitor al lagărelor morții de la Auschwitz-Birkenau, omul care a luptat împotriva nedreptăților a murit sâmbătă 2 iulie la vârsta de 87. El s-a  născut la 30 septembrie 1928 la Sighet în România.

A  fost vârful de lance al memoriei Holocaustului, omul păcii, și a fost, de asemenea, un puternic susținător al cauzei armene, subliniind “asemănările tulburătoare dintre mecanismele celor două exterminări”  de eliminare a armenilor și evreilor. “Genocidul ucide de două ori, a doua oară prin tăcere”, a spus el, vorbind despre negaționism.

În 2007, într-un interviu acordat publicației  The Philadelphia Jewish Voice, el a spus: “Turcii ar ajunge departe, dacă ar recunoaște, pur și simplu, realitatea a ceea ce s-a întâmplat. Am vorbit cu liderii turci la cel mai înalt nivel și atitudinea lor cu privire la această chestiune este total irațională, exceptînd  un singur lucru pe care îl pot înțelege. Ei nu vor să fie comparați cu Hitler. Ceea ce nimeni nu face, desigur. “

Tot în 2007  „The Elie Wiesel Foundation for Humanity” a inițiat un manifest care condamnă campania turcească de negare a genocidului împotriva armenilor din Turcia. Manifestul a fost semnat de 53 de laureați ai premiului Nobel.

Elie Wiesel a fost cu George Clooney, co-președinte al Comitetului de Selecție a Premiului Aurora, care a fost decernat pe 24 aprilie, 2016 la Erevan, laureat fiind Marguerite Barankitse.