OCTOGENARA NATALIA RUSU ȘI-A SCRIS AMINTIRILE
“Din amintirile unei octogenare” este a 13-a carte a profesoarei Natalia Rusu, apărută, în acest an, la Editura Pim, din Iaşi.
Sala de festivităţi a Colegiului Naţional “Roman-Vodă” a găzduit marţi, 30 septembrie, lansarea cărţii “Din amintirile unei octogenare”, a profesoarei Natalia Rusu. Volumul a apărut recent la Editura Pim, din Iaşi, şi este o lucrare autobiografică. La eveniment au participat profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional “Roman-Vodă”, primarul municipiului Roman, profesor Laurenţiu Dan Leoreanu, scriitorii Lucian Strochi (Piatra Neamţ), Victor Munteanu (Bacău) şi Gheorghe Andrei Neagu (Focşani), publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu, părintele Eugen Răchiteanu, cadru didactic universitar la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, cercetător doctor Vasile Ursachi, membri ai familiei autoarei, prieteni şi cunoscuţi. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Armenilor din Roman, în colaborare cu Primăria Roman, Colegiul Naţional “Roman-Vodă” şi Societatea Culturală “Clepsidra”. “Din amintirile unei octogenare” este a 13-a carte a profesoarei Natalia Rusu. “Este o carte de amintiri, pe care ni le restituie prin acest volum”, a spus doctorul Emanuel Nazaretean, moderatorul întâlnirii.
Primarul municipiului Roman a felicitat-o pe “mama Nata”, aşa cum o ştiu toţi romaşcanii, pentru activitatea didactică şi literară susţinută. “Este o bucurie, pentru mine, să mă aflu la un astfel de eveniment. Activităţile literare ale doamnei profesoare Natalia Rusu sunt asemănătoare cu dezvoltarea tehnicii, care se schimbă de o zi la alta. «Mama Nata» vine şi ne surprinde, de această dată, cu aspecte ale vieţii, ale socialului, cu momente tulburătoare şi emoţionante din perioada grea a războiului, toate acestea spre deliciul cititorului şi spre satisfacţia scriitorului”, a spus primarul Leoreanu.
Ca în vremea când se afla la catedră, profesoara Natalia Rusu a ţinut, în faţa auditoriului, o veritabilă lecţie. “A fost foarte interesant, pentru mine, să descopăr, la deplina maturitate, originea tatălui meu. Am văzut armenii, la ei acasă. Mai târziu, aveam să scriu o carte dedicată comunităţii armene din Roman. Aşa că să nu ne mirăm dacă găsim armeni implicaţi în toate domeniile vieţii sociale. Revenind la acest eveniment, m-am îndoit întotdeauna că aş putea scrie o carte autobiografică. Aveam 80 de ani când am început această carte. Am avut foarte multe îndoieli în legătură cu ea. Am crezut că am să mor înainte de a o termina. Mai ales că, în ultima vreme, este o modă. Te trimite să te uiţi în buletin. Ce pretenţii să mai ai de la viaţă la 80 de ani? Dar mi-am zis: «N-am să mor. O să o termin.» Am scris cu drag, răscolind prin toate cotloanele mele şi am scos din străfunduri câteva tainice gânduri. Pe vremea mea, tinerii se distrau la bibliotecă. Ei, dar cine se distrează în vremurile astea la bibliotecă? Dar este un lucru bun să citeşti, pentru că, între timp, se mai întâmplă nişte lucruri şi trebuie să vedem nişte realităţi care nu ar trebui să aibă loc. Trebuie să ne formăm o opinie faţă de anumite evenimente şi să ne opunem dacă nu ne convine ceva şi să luăm atitudine. Dacă am reuşit să fac ceva cu această carte, mă bucur. Am zis că este ultima carte, dar mi-am pus în minte să mai fac ceva”, a spus profesoara Natalia Rusu.
Profesorul Mihai Andone a susţinut-o pe “mama Nata” şi i-a spus: “Vreau să ne întâlnim la lansarea cărţii «Din amintirile unei centenare»”.