Mihai Stepan Cazazian

Obicei armenesc: sfinţirea florilor….

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 Duminică, 11 septembrie, comunitatea armenească din Suceava a sărbătorit, la biserica Sfânta Cruce, hramul, la care au fost prezenţi şi prieteni din comunitatea armenească din Botoşani.

                   Slujba religioasă, oficiată pe către preotul paroh Azad Mandalian, s-a încheiat printr-un frumos obicei: s-au sfinţit florile aduse de enoriaşi. Bătrânii spun că, la vreme de furtună mare, se aprinde lumânarea de la Paşti si se presară resturi din florile sfinţite de Ziua Crucii sau mâţişorii de la Florii, urmate de rugăciune.

Tinerii câştigători ai concursului organizat de Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Student pentru o zi, au prezentat asistenţei lucrarea premiată: Urmele unei culturi apuse:Strada Armenească.

A urmat tradiţionala masă creştinească. Ne-am delectat cu celebra aganciabur, ciorba cu urechiuşe şi hurud, şi pilaf, pregătit de doamnele din comunitate.

Această celebrare a fost un moment de coeziune pentru comunitate, de a povesti, de a ne aminti de momente trecute şi de a ne face planuri pentru viitor.