Redactor

Oare un posibil genocid?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

din presa internaţională

Oare un posibil genocid?

Semnal către Ankara:

Israel dezbate genocidul turcesc asupra armenilor

Israel se află probabil în faţa unei cenzuri istorice în raportul său în problema genocidului asupra armenilor. Decenii de-a rândul guvernul israelian a interzis în mod consecvent membrilor săi şi de asemenea şi deputaţilor parlamentului israelian să ia poziţie la manifestări oficiale, nepunându-se problema discutării acestui subiect în public. Şi astfel s-a manifestat mereu aceeaşi desfăşurare. Fiecare propunere de dezbatere a acestui subiect  a israeliţilor a atras în mod prompt proteste din partea turcească.

Referitor la această problemă a aşa zisei “ Sensibilităţi turceşti”, conducerea israeliană s-a simţit obligată să ţină seamă.  S-a ţinut mereu cont de relaţiile foarte valoroase dintre cele doua state din Orientul Mijlociu, care nu trebuiau violate prin manifestări nepotrivite. Dar în ultimii ani au apărut mereu iritări în raporturile israeliano-turceşti. La această atitudine s-a ajuns şi datorită faptului, că în 2008 parlamentul israelian a răspuns cererii deputatului Haim Oron, din partea partidului de stânga “ Merez”, să se discute tema genocidului armean într-o  şedinţă plenară –ceea ce s-a materializat  de abia în 2010 şi anume  numai în comitetul de securitate parlamentar, ale cărei şedinţe nu sunt ţinute public.

Astfel nici măcar nu s-a aflat cărui scop a servit această dezbatere  Acum s-ar putea specula asupra faptului că Oron ar fi primit binecuvântarea din partea acestui comitet aşa de important din punct de vedere al siguranţei naţionale pentru un pas istoric mai departe, pe care colega sa de partid, Zehava Galon, l-a întreprins de abia în saptamana trecuta. Solicitarea ei, sa se preia tema sensibila pe ordinea de zi a comitetului educational al Knessetului, ale carui sedinte se tin public, a fost preluata de parlament fara obiectii, la  o viitoare dezbatere a acestui for  educativ  putand participa ca oaspeti si reprezentanti ai minoritatii armene din Israel.

Dupa aceasta surpriza urmeaza alta. Nu altul, ci politicianul Likud de dreapta, Reuven Rivlin, a decis, gratie pozitiei sale, din 2009 a doua oara,  sa se dezbata si in adunarea generala genocidul  impotriva armenilor cel putin o data anual.  Reprezinta o datorie a sa ca cetatean evreu si israelian, sa recunoasca tragediile altor popoare: “ Interesele diplomatice cat de importante ar fi, nu ne permit sa negam catastrofa comisa asupra unui alt popor”. La Ankara se stie déjà cui se adreseaza acest mesaj.

JOSEPH CROITORU

Traducere de  Diana Tomasian Sahaghian

din Frankfurter Allgemeine Zeitung din 1 iunie 2011