Elena Chobanyan

“Oamenii serioşi nu cred în ghicitul în astre…” În dialog cu Areg Mickaelian, cercetător principal la Observatorul Byurakan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

071

Astronomia (astrologia ştiinţifică) studiază corpurile şi fenomenele cosmice, iar astrologia cum sunt influenţate organismele vii, oamenii, animale. Dar ce influenţă au planetele, astrele asupra destinului uman, am încercat să aflăm de la co-preşedintele Societăţii de Astrologie din Armenia, cercetător principal la Observatorul Byurakan şi şeful grupului de cercetare în astrologie, Areg Mickaelian.

Autor: Domnule Mickaelian, ce diferenţă există între aceste două ştiinţe, din care ultima ramură, astrologia este, în general criticată?

Areg: Astrologia sau, mai degrabă, astronomia este o ştiinţă naturală, ce studiază corpurile şi fenomenele cereşti, iar secţiunea contemporană cea mai importantă este astrofizica, ce studiază fizica fenomenelor din spaţiu. În prezent se nasc noi ramuri cum ar fi  astrochimia, astrobiologia, iar în viitor toate ştiinţele vor colabora cu astrologie. Dar există o ramură a astrologiei (astrologia falsă) ce diferă prin care mulţi ″specialişti″ profită de aceasta şi ghicesc viitorul oamenilor. În afară de aceasta fiecare astrolog o face în felul lui. De aici se vede, că nu există nici un adevăr.

Autor: Atunci cum a supravieţuit aceasta şi a ajuns pănâ în zilele noastre?

Areg: Înainte faraonii şi regii foloseau cunoştinţele astrologice în scopul de a domina poporul. Când preoţii-astronomi egipteni preziceau eclipsa de Soare sau strălucirea unei comete  foloseau aceste cunoștiințe pentru a transmite mânia zeilor și pentru a speria poporul naiv. De aceea devine posibilă manipularea prin ghicit, deci această ramură a astrologiei, mai ales că multor persoane le place să afle despre viitorul lor. Cei serioşi nu pot avea o atitudine serioasă faţă de astrologia care ghiceşte viitorul.

Autor: Cum influenţează astrele, planetele, organismul, caracterul uman şi paşii lui ulteriori?

Areg: Astrele influenţează organismul şi psihicul uman. Cea mai mare influenţă are Luna, refluxurile şi mareele, iar activitatea intensă a Soarelui, poate cauza la oameni accidente vasculare cerebrale stop cardiac, moartea. Şi planetele influenţează, dar haideţi să facem o deosebire între lună și soare și influenţa iluzorie a stelelor. Stelele sunt atât de departe, încât influenţa acestora este de miliarde de ori mai slabă şi practic lipseşte.

Autor: Iar semnele zodiacale?

Areg: Acestea sunt ″teorii″ inventate. Diferite horoscoape fac diferite comentarii. Ba mai mult, există mai multe horoscoape la diferite popoare, iar noi ne-am lăsat cuceriți de ele, astfel încât le folosim pe toate de-odată. Ghicind caracterul uman sau evenimentele viitoare unii astrologi se bazează pe statistica medie a caracterului indivizilor născuți într-o perioadă, însă nici aici nu există o bază ştiinţifică.

Autor: Deja suntem în anul 2014. Când intrăm mai exact în această perioadă de calendar?

Areg: Fiecare an este o rotație în jurul Soarelui, dar de la ce punct se calculează şi care poate fi considerat începutul anului asta diferă de la popor la popor. Acum noi, armenii, folosim ″calendarul nou″ sau gregorian, care descrie destul de bine durata rotației reale a Pământului în jurul Soarelui. Mișcările planetelor şi ale corpurilor cereşti sunt regulate și se repetă în mod constant. Pământul, în realitate, a făcut miliarde de rotații în jurul Soarelui și potrivit diferitelor calendare astronomice există o bază nu ştiinţifică, ci istorică. Una din acestea este nașterea calendarului nostru, calcularea după naşterea lui Hristos, potrivit căruia au trecut 2014 de ani de atunci.

Autor: Nu fiţi modest. Povestiţi-ne despre cele mai importante rezultate ştiinţifice ale dvs.

Areg: (Zâmbeşte) Am dezvăluit mai mult de 1100 obiecte astrale albastre, din care s-au descoperit cuari noi în urma observaţiilor spectrale, galaxii de tip Seifert, gnomi albi, subgnomi calzi şi variabile explozive. Am reuşit să evaluez densitatea suprafaţei quasarilor strălucitori, s-a descoperit polarizarea liniară a luminii unor obiecte albastre stelare, am descoperit de asemenea aproximativ 300 de stele şi aproximativ 1200 de galaxii subroşii prin identificare optică.

Lista descoperirilor domnului Mickaelian poate continua..

***

Să reamintim, că Areg Mickaelian s-a născut la 22 iunie, 1962 la Erevan. În 1979-1984 a studiat la Facultatea de Fizică a Universităţii de Stat din Erevan, iar din 1986 lucrează la Observatorul Biurakan din Armenia. În 1994  a devenit doctor în ştiinţe matematico-fizice, din 2007 este cercetător principal în astrologie, iar din 2000 este directorul fondator al ramurei armene a Institului Internaţional Isaac Newton. Din 2001 este preşedintele fondator al Societăţii Astronomice Armene, tot din acest an predă lecţii la Catedra de Astrofizică a Universităţii de Stat din Erevan. Din 2005 este directorul fondator al Observatorului virtual, iar în 2009 a devenit secretarul ştiinţific al Comisiei internaţionale de acordare a Premiului Viktor Hambardzumian. A susținut numeroase seminarii în SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Belgia, India etc. Este autorul a peste 120 articole ştiinţifice publicate în colecţiile conferinţelor internaţionale, în reviste de specialitate iar din 2009 este autorul seriei biografice a 20 de astrologi renumiţi.

 Elena Ciobanyan