Redactor

O VICTORIE ÎN GENUNCHI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Coolidge_Armenian_Orphan_Rug
Presa națională ne anunță cu mândrie cum că , în sfârșit iată, covorul dăruit Casei Albe pe timpul președintelui Coolidge, în 1923, țesut de ORFANII RĂMAȘI DE LA GENOCIDUL DIN 1915*, va fi expus (în cadrul unei acțiuni ce va avea loc) toamna viitoare.
Casa Albă a refuzat timp îndelungat să expună acest covor pentru a nu….genera un conflict diplomatic cu…Turcia (!).
După lungi insistențe (intervenții ?) Hay Tad anunță victorios această promisiune.
Penibil.
Penibil, mai întâi refuzul celor de la Casa Albă care călcau in picioare covorul țesut de mânuțele firave a orfanilor ale copiilor orfani dar refuzau expunerea lui…
Penibil această victorie cerșită și deocamdată doar promisă.
Penibil să ne lăudăm cu doar atât.
Penibil că nu va fi expus TOT ANUL 2015 ! De ce abia toamna? Ca să treacă anul comemorativ? Atât de mare este FRICA ce domnește în sânul administrației SUA fața de un biet covor? Atât de mare este umbra obidei micilor orfani încât a devenit înfricoșătoare chiar pentru statul cel mai puternic din lume!? Atât de mare este DEPENDENȚA liderului mondial de o țară pe care în fapt o subvenționează?
E ceva în neregulă aici. Ceva care , evident, îmi scapă.
Aștept să fie descris acest covor epic. De care se tot vorbește, încât nu m-ar mira să apară și un roman cu titlul COVORUL. Un roman cu suspans.
Al cărui unic personaj pozitiv va fi grupul acela de copii care l-au țesut.

NOR BERD

Armenian_Orphan_Rug

*  Covorul orfanilor armeni-țesut în perioada Genocidului- donat Președintelui SUA Calvin Coolidge, a rămas zeci de ani ascuns în Casa Albă, ca rezultat al presiunilor Turciei, care neagă orice referință la Genocid, cărui i-au căzut victime peste două milioane de armeni, greci, asirieni și alți neturci.
De douăzeci de ani, armenii din Americă solicită expunerea acestui covor.
Acest covor a fost țesut de fetițe orfane timp de 10 luni, și are 4.404.206 de noduri, și a fost dăruit președintelui SUA în 1925. Președintele de atunci, Coolidge a declarat : „ covorul ocupă un loc de onoare în Casa Albă , fiind simbolul zilnic al bunăvoinței în lume”. Acest covor a fost țesut într-un orfelinat al organizației Near East Relief sponsorizată de SUA prin fonduri caritabile aprobate de Congresul american care s-au cifrat la milioane de dolari.
În septembrie 2013 Casa Albă a dispus brusc anularea fără explicații a expunerii acestui covor planificată pentru 16 decembrie la institutul Smithsonian, în colaborare cu Fundația Culturală Armeană și Societatea Armeană a Covorarilor,.când urma să fie lansată și cartea lui Hagop Martin Deranian cu titlul „Președintele Calvin Coolidge și covorul orfanilor armeni”.

AOR_Cover_082613

One Response to O VICTORIE ÎN GENUNCHI

  1. gugush May 7, 2014 at 4:06 pm

    Punctul spre care priveste preseduntele Coolidge, este centrul covorului unde sunt figurati patru miei. E oare simbolul orfanilor armeni de la Genocid imprastiati in cele PATRU vantiri?