Mihai Stepan Cazazian

O stradă din Istanbul va fi redenumită, în curând, Hrant Dink, în onoarea jurnalistului asasinat în 2007

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

(foto: Rupen Janbazian)

ISTANBUL – Consiliul municipal al districtului  Șișli din Istanbul a decis să redenumească o stradă  în onoarea redactorului și jurnalistului armean, Hrant Dink,  asasinat la Istanbul  pe 19 ianuarie 2007, când se întorcea  la redacția ziarului  Agos.

Potrivit unui raport publicat în ziarul Cumhuriyet din Turcia, decizia de a schimba denumirea străzii Samanyolu (Calea Lactee) în strada  Hrant Dink a fost trimisă spre aprobare  Adunării Metropolitane a Municipalității din Istanbul. Raportul arată, de asemenea, că o altă stradă,  Ișık (Lumina) va fi redenumită în memoria lui Ugur Mumcu, un jurnalist de investigație de la ziarul  Cumhuriyet, care a fost asasinat de o mașină capcană,  în 1993.

Decizia de a schimba numele celor două străzi a fost luată în sesiunea  din 8 martie a Consiliului Municipal al districtului Șișli.

Dink a fost asasinat pe 19 ianuarie 2007, în fața  redacției ziarului Agos pe care-l conducea, aflat în cartierul Șișli. De atunci, zeci de mii de oameni  se  adună în fiecare an, pe 19 ianuarie, pentru a organiza  manifestări  de comemorare și pentru a cere răspunsuri din partea autorităților turcești privind moartea sa.