O regizoare din Armenia strânge fonduri pentru un film despre patrimoniul cultural al armenilor din Transilvania
Regizoarea Mariam Ohanyan are nevoie de ajutor financiar pentru finalizarea unui film despre “Patrimoniul cultural al armenilor din Transilvania”, informează agenția Armenpress.
Regizoarea armeană a demarat o campanie de strângere de fonduri prin intermediul site-ului indiegogo.com pentru a rezolva problema și a termina filmul. Deja 13 dolari au fost transferați către site.
Armenpress relatează că pentru prima dată, trei sute de familii de armeni din Ani /capitala medievală a Armeniei/ au sosit în Transilvania în 1672. Ei au fondat patru orașe Gyergyószentmiklós, Erzsébetváros, Szamosújvár, Csíkszépvíz /numele lor românești: Gheorghieni, Dumbrăveni, Gherla, Frumoasa/. Până în acel moment armenii au adoptat deja catolicismul, spre deosebire de creștinismul apostolic care a fost o caracteristică a lor inițială. În toate orașele fondate, ei au construit biserici, școli, case, au promovat dezvoltarea activă a comerțului și producției.
Asimilarea culturii maghiare s-a întâmplat natural, ca urmare a coexistenței acestor comunități. În ciuda asimilării, memoriile despre rădăcinile armenești sunt foarte puternice. Maghiarii au păstrat limba armeană în unii psalmi și au păstrat cu grijă rețete de mâncăruri tradiționale armenești și de asemenea legende care au supraviețuit până în ziua de azi.
Filmul “Patrimoniul armean din Transilvania” este o călătorie despre România, împreună cu maghiaro-armenii Szabolcs și Laszlo.
Filmul este foarte important deoarece oferă posibilitatea de a vedea rolul și influența armenilor asupra culturii din această regiune.
Mariam Ohanyan s-a născut la Erevan. A absolvit Universitatea de Stat din Erevan. Ea a turnat peste 10 filme care au participat la diferite festivaluri, au primit premii. Din 2004 este fondator și director al Festivalului Internațional de Film al Femeii. În anul 2011 s-a aflat la Cluj Napoca unde a prezentat cîteva din documentarele realizate de ea în cadrul Festivalului Artelor și Multiculturalității.
KIN. AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)