Mihai Stepan Cazazian

O pasăre rară din nou la Muzeul Satului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Muzeul Satului, mai 2008 Foto Iulian Ignat

Recital Harry Tavitian

Duminica 22 mai 2011, ora 17

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Bucuresti

(Soseaua Kiseleff nr.28).

Muzeul Satului aniverseaza 75 de ani de la inaugurare. Recitalul meu incheie seria de manifestari dedicate acestui eveniment deosebit.

Intrarea pe baza biletului de acces in muzeu (6 lei)

Cum am foarte putine concerte in Bucuresti, ma simt ca o „pasare rara” in gradina Muzeului Satului. Este a doua colaborare a mea cu Muzeul Satului, prima fiind acum 3 ani. Cred ca nu este intamplator. Am un deosebit respect pentru omul simplu de la tara. Pentru mine folclorul inseamna traire iar Muzeul Satului este unul din locurile mele de suflet. Scriam pe blog http://harrytavitian.wordpress.com/2008/05/23/la-taifas-despre-concertul-de-la-muzeul-satului/ dupa concertul de acum 3 ani: La Muzeul Satului m-am simtit in largul meu. A fost prima colaborare si pot sa spun ca gazdele au fost persoane tot atat de primitoare cum sunt si casutele pe care le ocrotesc cu dragoste si reusesc sa le pastreze vii. Atmosfera m-a purtat dincolo de spatiu si timp. Imi amintesc din concert, de stolul de mierle pe care probabil ca le starnise pianul si cu care am palavragit, lasand in piesa mea momente de liniste pe care ele le-au umplut cu muzica lor.

Sunt armean prin nastere, roman prin adoptie si ma simt acasa in ambele spatii spirituale – balcanic si caucazian. Influentele folclorului romanesc si armenesc au fost prezente inca de la inceputuri in muzica mea; m-am apropiat in mod firesc de cele 2 traditii. Ceea ce incerc sa fac acum este sa pun in valoare vecinatatea celor 2 culturi.

Presa, despre concertul de la Muzeul Satului, din mai 2008:
„Tavitian a cantat singur singurel, pe mica scena din lemn amplasata intr-o poienita a Muzeului Satului. Chiar daca s-a aflat singur pe scena, Tavitian a avut parte de un acompaniament de mare clasa: mierlele din copacii muzeului. Am venit aici de atatea ori ca simplu vizitator, a declarat jazzmanul, si am apreciat naturaletea, spontaneitatea, firescul acestui loc. Sunt valori pe care le caut si in muzica, asa incat mi-a facut mare placere sa sustin, in sfarsit, un concert aici”. (Iulian Ignat – Formula AS):
http://www.formula-as.ro/2008/821/planete-culturale-30/saptamana-excelentei-9682

Tavitian in dialog cu Nicolae Manolescu, in 1999: „Preluarea folclorului in jazz devine, pana la urma, o modalitate de supravietuire a folclorului in muzica urbana. Jazzul insusi a aparut acum un secol ca o forma de folclor: o creatie orala, spontana; s-a transmis prin viu grai, creat de niste oameni care nu prea stiau multa carte. El a devenit o expresie a libertatii. Folclorul, la randul lui, este dintotdeauna, un fenomen spontan, creat dintr-o placere de a-l face. Si toate astea, la mine, se intalnesc”.

Critica internationala: „Exista multi pianisti in jazz, dar Tavitian este unic. Folosirea de catre Tavitian a temelor traditionale romanesti este, fara indoiala, una din cele mai bune manuiri ale muzicii balcanice la ora actuala, facuta cu deosebita grija si dragoste, cu o tehnica superba si un simt dramatic fara egal. In concert, ca si pe disc, la talangi si fluiere romanesti, ne apare un om din care muzica pur si simplu izbucneste din strafunduri”. (Eugene Chadbourne – SUA, 2004)

„Mult mai important decat preluarea ocazionala a unor teme folclorice, se dovedeste a fi faptul ca exista muzicieni improvizatori europeni, care reflecta si integreaza elementele folclorice intr-un stil personal. Este important ca in aceste cazuri e vorba mai ales despre muzicieni, cum ar fi Harry Tavitian, care provin din acele parti ale Europei in care mai exista o legatura relativ puternica si vie cu folclorul indigen”. (Bert Noglik – Germania, 1990)

Fotografii foarte bune din concertul de la Muzeul Satului din 2008 sunt pe pagina lui Iulian Ignat, in sectiunea a treia, la Harry Tavitian: http://www.iulianignat.ro/portfolio_jazz.html

Una din cele mai vechi compozitii ale mele “Old Balkan Rhapsody”, in varianta cu formatia mea “Orient Express”: http://www.trilulilu.ro/chakaal/0c2ddb296e1d45