Szekely Csaba

O nouă ediţie a proiectului de promovare „Poveşti din Armenopolis-Gherla”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Trebuia să scoatem în evidenţă consecvenţa cu care Centrul Naţional de Informare şi Promovare  Turistică Gherla organizează întâlnirile periodice din cadrul proiectului de promovare „Poveşti din Armenopolis”. La  Muzeul comunismului de la Liceul Teoretic „Petru Maior” a avut loc cea de a V-a ediţia cu tema „Amintiri din comunism-viaţă socială, cultură, educaţie, sport şi evenimente memorabile”. Manifestarea a fost deschisă de coordonatorul proiectului, managerul Centrului Turistic Gherla, Monica Pătac, care a subliniat că nu degeaba a avut loc întâlnirea în muzeul şcolii, fiindcă tematica aleasă are multe tangenţe cu specificul    locaţiei. Primul care a luat cuvântul a fost scriitorul gherlean Niculae Suciu, decanul de vârstă al participanţilor, care a depănat amintiri legate de acele vremuri grele, prezentând două momente familiare, când cu toate greutăţile sociale   au sărbătorit Paştele, respectând obiceiurile şi tradiţiile populare, dar a reliefat şi importanţa cultului muncii. A recitat şi o poezie proprie:”Copilărie fericită”, stârnind admiraţia publicului faţă de omul de litere din Gherla.

Invitatul permanent al proiectului a fost şi de această dată prof. univ. Dr. Gabriel-Virgil Rusu, originar din Gherla, care a trăit ca elev şi  student acele vremuri de retrişte şi care de la început a subliniat: „ un muzeu trebuie să dea viaţă obiectelor”.  Muzeul comunismului din cadrul şcolii gherlene chiar că satisface această cerinţă. Cum intrăm în sală dăm ochii cu „semnele” acelei perioade, începând cu fostul drapel  şi fosta stemă a ţării  până la uniformele de elevi şi şoimii patriei, de la portretul lui Nicolae Ceauşescu până la documentele şi obiectele perioadei, printre care am regăsit aparatele vechi tv. şi radio  , chiar şi  uscătoarele de păr sau sticlele de lapte şi băutură acelor ani. Toate aceste exponate au fost descrise cu multă pricepere de profesorul de istorie Marius Lup, care de 15 ani adună   astfel de obiecte tipice  comunismului. O adevărată enciclopedie a sistemului respectiv, de care  românii îşi aduc aminte cu  durere şi  mult negativism. Toate nemulţumirile populaţiei de atunci am regăsit privind fotografiile prezentate din colecţia lui proprie de Dacian Sabo, comentate cu profesionalism de istoricul invitat Gabriel-Virgil Rusu. Am avut ocazia să vedem cum s-a demolat la indicaţiile de partid fosta clădire monumentală a Muzeului de istorie de pe vechea  stradă 30 Decembrie (colţ cu actula stradă Avram Iancu),  dar  şi alte valori arhitectonice armeneşti,cum stătea lumea la coadă cu noaptea  în cap în faţa magazinelor pentru un kilogram de carne sau o sticlă de lapte, cum arâta în acele vremuri microstaţiunea Băile Băiţa sau cum petreceau muncitorii fabricilor  din oraş la 1 Mai sau 23 August( au fost singurele ocazii când familiile oamenilor muncii au putut ieşi la iarbă verde la o sticlă de  bere sau la un mic). Toate  comentariile şi explicaţiile au fost  susţinute de profesorul clujean, un specialist competent şi avizat.  Nu a fost uitat nici sportul, unii uitându-se cu nostalgie la performanţele de excepţie ale fostei echipe de fotbal CIL Gherla, participantă în divizia C. Sportul gherlean actual trăieşte din aceste amintiri..   

          În cadrul manifestării a mai luat cuvântul directoarea Liceului Teoretic „Petru Maior”, prof. Cosmina Fort, iar talentata instrumentistă Camelia Hodiş  a interpretat câteva piese de muzică folk din repertoriul grupului „Ecou”. Momente muzicale, care au mai veselit puţin atmosfera după atâtea mărturii şocante ale perioadei comunismului, poveşti adevărate, dar şi triste totodată, mai ales pentru intelectualitatea şi preoţimea din aceea vreme.

La următoarea ediţie tema aleasă va fi „Moştenirea armenească” , invitat fiind din nou prof. univ. Dr. Gabriel-Virgil Rusu.

Szekely Csaba