Redactor

O lecţie de jazz cu maestrul Harry Tavitian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DanielaBezerianimpreunacuHarryTavitianA scrie despre maestrul Harry Tavi­tian este o onoare, dar a scrie despre PRIETENUL Harry Tavitian este infinit mai greu.
Am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe distinsul maestru cu ocazia penul­ti­mului spectacol susţinut la Institutul Cul­tural Român, cînd visul meu din adoles­cenţă a devenit realitate.
Atunci mi-a fost dat să întîlnesc un om de o modestie aparte, înzestrat cu un umor nespus de fin şi am asistat – cu multă emoţie în suflet – la ultimele pregătiri dinaintea spectacolului.
Însă mult mai frumoasă a fost ultima lecţie de jazz, ale cărei acorduri miracu­loase au învăluit sufletele tuturor celor prezenţi la Ateneul Român, în seara zilei de 19 decembrie 2009.
Într-o splendidă înlănţuire a notelor muzicale, publicul auditor a fost martorul discret al superbului „duel“ dintre cele două piane, la care doi „rivali“, dar şi doi inseparabili prieteni – Harry Tavitian şi Ion Baciu jr. – s-au luat la întrecere, ar­mo­ni­zînd cu o măiestrie de nedescris cele mai delicate partituri jazzistice clasice sau contemporane.
Surpriza serii a venit în a doua parte a spectacolului, cînd maestrul Harry Ta­vitian, împreună cu percuţionistul Cserey Csaba, au dăruit publicului cel mai fru­mos cadou de Crăciun: BIRTH – A CHRIS­TMAS CANTATA.
Un  maraton  jazzistic  de  o rară fru­museţe, în care vechi colinde ro­mâneşti – culese de maestrul Harry Tavitian din co­lecţia lui Bela Bar­tok – s-au împletit cu cîntece arme­neşti şi negro spi­rituals într-o în­gemănare per­fectă, creînd un ta­blou de iarnă cum doar în poveştile de odinioară se mai întîlnesc.
Am închis ochii încet şi m-am lăsat purtată pe aripile me­lo­diilor cristaline, re­me­mo­rînd o foar­te dragă imagine din trecut:  eu, cocoţată vitejeşte pe o săniuţă magică, pe care mama mea o trăgea sus, sus, pe dealul din faţa bisericii Creţu­lescu, de  unde  ulterior mi-am dat drumul la vale, aterizînd „stra­tegic“ într-un colosal om-de-zăpadă, al cărui trup precar s-a năruit peste mine, acoperindu-mă complet!
A fost o seară cu adevărat feerică, mai ales că afară reîncepuse să ningă.
Dacă vreţi să redeveniţi o clipă co­pii, dacă vreţi să retrăiţi acele clipe dulci ale „zăpezilor de altădată”, vă sfătuiesc să ascultaţi BIRTH (Naşterea) în inega­labila interpretare a maestrului Harry Tavitian şi să vă lăsaţi inima şi sufletul cuprinse de pace, linişte şi armonie.

Daniela BEZERIAN

2 Responses to O lecţie de jazz cu maestrul Harry Tavitian

 1. Oana-Valentina Suciu April 22, 2010 at 5:24 pm

  Poate n-ar fi fost rau ca autoarea sa mentioneze si organizatorul-finantatorul acestui ciclu de concerte/intalnire cu public – Institutul Cultural Roman din Bucuresti. Asa, ca un mic gest de curtoazie si pentru “oamenii din umbra”….
  Oana Suciu

 2. Daniela Bezerian June 5, 2010 at 9:43 pm

  Imi cer scuze pt intirzierea cu care va raspund, stimata Doamna/Domnisoara, dar abia acum am vazut comentariul Dv. Aveti dreptate, fara sa vreau, am scapat din vedere aspectul mentionat de Dv. putin mai sus. Pe viitor, voi tine cont de aceasta sugestie .
  Cu sincere multumiri,
  Daniela Bezerian