Mihai Stepan Cazazian

O EUROPĂ A DIASPORELOR

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

4-2 

La 25 noiembrie, la Cercul Militar Național din București s-a desfășurat conferința cu titlul “Identitățile etnice și naționale ale comunităților din diasporă în spațiul public”. În cadrul programului “Europa diasporelor”, conferința a fost organizată de filiala europeană a Uniunii Generale Armene de Binefacere, în colaborare cu Uniunea Armenilor din România, Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Centrul de Studii Ebraice “Goldstein-Goren”, Fundația Culturală Greacă și alte organizații publice și studențești. Scopul conferinței a fost studierea identității etnice și naționale a diferitelor diaspore în viața publică europeană, stimulii și piedicile conservării și dezvoltării, diversele influențe asupra acestor identități.

2-1

La deschiderea conferinței au participat și au luat cuvîntul șeful Departamentului pentru Relații Interetnice de pe lîngă Guvernul României, secretarul de stat Aledin Amet, șeful filialei europene a UGAB, Nicolas Tavitian (Bruxelles), președintele UAR, Varujan Vosganian (printr-un mesaj video), consulul ambasadei Republicii Armenia, Așot Grigorian, președintele Uniunii studenților evrei din Europa, Benny Fisher, autoarea albumului “Armenii din România”, fotojurnalista Andreea Tănase. Cercetătorul Babken Matevosian, invitat din Armenia, a ținut o prelegere pe tema “Identitatea diasporei și rolul memoriei istorice”.

În cadrul conferinței, au citit prelegeri dedicate disporelor din Europa și diverselor aspecte ale identității naționale Mihai Chioveanu, Felicia Waldman, conferențiar al Centrului de Studii Ebraice “Goldstein-Goren”, conferențiari la Universitatea din București doct. Oana-Valentina Suciu, doct. Caterona Prada, Camelia Maria Crăciun și alții.

Seara, la Casa Armatei (care se numără printre raelizările de seamă ale arhitectului de origine armeană Dimitrie Maimarolu) s-a deschis o expoziție de fotografie despre diasporele din Europa, expoziție prezentată anterior și la Bruxelles, Plovdiv, Neapole, Barcelona și Atena.