Elena Chobanyan

O carte despre armeni scrisă de un politician din Bașchiria

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Încă o carte, dar de data aceasta scrisă nu de un armean. În 22 noiembrie, vice-președintele Adunării Naționale din Başchiria, Rafael Zinurov, a sosit la Erevan (prezentarea a avut loc la Academia Naţională de Stiinţe din Armenia) cu scopul de a participa la prezentarea primului volum al cărţii sale Armenia –  calea mileniilor.  Cartea este publicată în limba rusă şi este scrisă poetic, în versuri, descriind cele mai importante momente din istoria armenilor. Primul volum se referă la momentele de  început ale formării poporului armean ajungând până la inventarea alfabetului armean. Sunt, în curs de apariție,  volumele  al doilea şi al treilea.

Vice-preşedintele Adunării Naţionale din Armenia, Eduard Şarmazanov, la întâlnirea cu R. Zinurov şi preşedintele ¨Cooperării armeano-ruse¨, Iuri Navoyan, au apreciat interesul şi munca făcută de domnul Zinurov în studierea istoriei și civilizației armenilor.

¨În Armenia – calea mileniilor sunt multe referințe la Genocidul armean, şi partea cea mai importantă este că în carte se formulează ideea, că toate genocidele trebuie să fie condamnate. Cartea lui R. Zinurov va da un impuls dezvoltării relaţiilor culturale ale Armeniei şi Başchiriei, făcând mai eficientă cooperarea interregională armeano-rusă¨, – a spus domnul Şarmazanov.

În timpul întâlnirii s-a discutat, de asemenea, de aspectele legate de soluționarea pașnică a conflictului din Nagorno-Karabagh (Arţagh), în care R. Zinurov a evidenţiat abordarea armeană pe calea rezolvării pașnice a conflictului din Nagorno-Karabagh, în acelaşi timp adăugând că poziția aceasta va fi susținută de comunitatea internațională. Apropo, președintele Başchiriei se pregăteşte să  viziteze Armenia anul viitor.

Preşedintele ¨Cooperării ruso-armene¨, Iuri Navoyan, a fost surprins de faptul că vice-preşedintele Adunării Naționale din Bașchiria, nefiind armean, a studiat istoria noastră, încercând să înțeleagă problemele politice din Arțagh şi Armenia. ¨Mă mir foarte mult de faptul că domnul Zinurov vorbeşte limba armeană el  nefiind creştin¨ – a spus Navoyan.

Directorul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţă Naţională din Armenia, Aşot Melkonyan, a fost surprins de  propunerea domnului Zinurov de a publica o carte despre istoria armenilor, pentru că ideea i s-a părut, la început, ciudată.

¨La un moment dat m-am gândit ce legătură are avocatul cu istoria armeană. Dar după citirea cărţii întregului manuscris am fost surprins foarte tare, pentru că această lucrare cuprinde istoria veche, de la Hayk şi Bel până la a perioada celei de-a treia republici¨.

Totuşi, la întrebarea ce l-a determinat pe oficialul din Başchiria să scrie despre istoria armeană, Aşot Melkonyan a răspuns, că R. Zinurov a studiat, la început, istoria armenilor doar pentru a se informa dar ulterior s-a îndrăgostit de acest subiect.

Aşadar, cartea aceasta, ca şi celelalte volume în curs de apariție ce tratează istoria tragică a armenilor, poate avea un rol extrem de important în popularizarea istoriei noastre şi poate contribui și la dezvoltarea, în plan politic, în general. Vom trăi şi vom vedea.