Mihai Stepan Cazazian

O armeancă pe Aconcagua

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Aconcagua (în spaniolă Cerro Aconcagua),este cel mai inalt varf de pe continentul american. Are o inaltime de 6960 metri, este situat in Argentina si face parte din lantul Muntilor Anzi.

Am aflat de curand ca o armeancă a stabilit un record pe Aconcagua devenind cea mai in varsta armeanca care a escaladat acest varf. Este vorba despre doamna  Sona Armenian care la varsta de 70 de ani, pe 18 ianuarie a.c., s-a incumetat si a reusit sa ajunga la 6960 metri. Sona Armenian mai are la activ si alte ispravi. A urcat pe Kilimanjaro (5895m) in 2012, Elbrus (5642m)  in 2017, Orizaba (Mexic-5636m) in 2016 si desigur pe muntele de suflet al armenilor Ararat (5137m) in 2006.

Doamna Sona Armenian face parte dintr-o familie iubitoare de munte, astfel impreuna cu sotul si fiul sau, Harout si Saro, au fost pe Kilimanjaro, cu sotul pe Ararat, cu nepotii, Shant si Sareen, de 12 si respectiv 9 ani, pe Mt.Whitney (4421m). Nepotii au alcatuit cea mai tanara pereche de frati , baiat si fata,armeni care au urcat pe Mt.Whitney.

Doamna Sona Armenian locuieste in Los Angeles si pentru a face fata cerintelor unei ascensiuni pe Aconcagua s-a antrenat cateva luni ,zilnic , pe muntii din apropierea casei, Mt. San Antonio cunoscut mai mult sub numele de Mt.Baldy (3068m), cel mai inalt munte din zona metropolitana a LA si Mt.Lukens (1547m), cel mai inalt punct din limitele LA.

Doamna Sona Armenian este membru fondator  si membru active al Armenian Hiking +more si membru activ al Armenian Hiking Society .

In lumea alpinistilor se spune ca ascensiunea pe Aconcagua este primul pas spre ascensiunea spre Everest. Ii dorim doamnei Sona Armenian sa calce pe urmele veteranului spaniol Carlos Soria si sa ajunga pe varful unui optmiar.

Surse: Sona Armenian; news.am/eng/news/497015.html; https://massispost.com/2019/ ; www.armradio.am/en

Gabriel Antonie Lazarovici

  • 37
  •