Szekely Csaba

O armeancă expune dantelă la  Centrul Turistic Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla continuă şi în acest an tradiţia organizării expoziţiilor de artă plastică. Oraşul neavând o galerie de artă, spaţiul din Piaţa Libertăţii nr.13 a devenit locul preferat al artiştilor din localitate, dar şi din alte municipii. În acest an şirul manifestărilor culturale de acest gen este deschis de expoziţia de dantelă a doamnei Olga Geană. De fapt sunt lucrări realizate de mama ei, Ghizela Galgóczi, armeancă din Gherla născută în 1917, care a trăit în perioada celor două războaie mondiale, cînd şi în ţara  noastră a fost sărăcie mare. Pentru a-şi cîştiga existenţa ea s-a apucat de croşetat, realizând dantelă, din care  14 sunt expuse în cadrul acestei expoziţii. Dantela este un produs textil, o ţesătură cu goluri, reprezentînd ochiuri  largi, lucrat  cu acul,  cu croşeta cu ciocănelele sau prin folosirea simultană a mai multor tehnici, care se realizează manual.

Aceste adevărate opere de artă se remarcă prin aspectul elegant şi fin. Nu e de mirare dacă  lucrările doamnei Ghizela Galgóczi de-a lungul anilor s-au vîndut şi peste hotare, cumpărătorii din Canada, Australia şi din unele ţări europene (Germania sau Ungaria) apreciind mult valoarea estetică a dantelelor. Fratele doamnei Olga  Geană, armeanul Ioan Galgóczi este  cunoscut ca sculptor în lemn, dânsul având mai multe lucrări pe domeniul public din municipiul Gherla, printre care amintim şi părculeţul  din faţa Catedralei Armeano-Catolice „Sfânta Treime” din centrul oraşului.

                         Expoziţia de dantelă de la Centrul Turistic Gherla poate fi vizitată pînă la data de 26 ianuarie 2022 de luni pînă vineri în intervalul orar 9,00-15,00.

Szekely Csaba