Szekely Csaba

O armeancă din Gherla expune pictură la Budapesta

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cunoscuta comunitate armenească din Gherla niciodată nu a dus lipsă de talente, indiferent dacă este vorba de literatură, muzică sau artele plastice. Mulţi dintre reprezentanţii artei şi culturii fostului  Armenopolis au ajuns artişti valoroşi, apreciaţi chiar şi peste hotare. Unul dintre cei mai cunoscuţi este artista Ermone Zabel Martaian, originară din Gherla, dar care trăieşte în capitala Ungariei, unde are o bogată activitate culturală, conducînd şi un centru al naţiunilor. Este vorba de Casa Naţiunilor din  cartierul budapestean XIII, unde există o mare efervescenţă artistică.

Ermone a expus recent miniaturi armeneşti pictate pe sticlă şi pictură tradiţională realizate  cu tehnica „hinterglas”, adaptată icoanelor pe sticlă, mult folosită de talentata artistă. Publicul a apreciat mult exponatele, la vernisajul expoziţiei participînd mulţi iubitori ai artelor, care au umplut pînă la refuz cea mai mare sală a locaţiei, unde evenimentele artistice se derulează într-un ritm susţinut, de multe ori fiind organizate şi două programe paralel. În cadrul vernisajului au vorbit pictoriţa şi scriitoarea Tóth Klára şi scriitorul, dramaturgul şi omul de radio, fostul preşedinte a Uniunii Armenilor din Ungaria, Avanesian  Alex, ultimul proiectînd şi un film documentar  despre Republica Armenia. Evenimentul a avut parte şi de momente muzicale, Szokolai Dongó Balázs ( la fluier) şi Gyulai Csaba ( la percuție) delectînd asistenţa cu piese instrumentale de mare succes.

               Ermone Zabel Martaian conduce la Budapesta şi un cerc de iconari, lucrările realizate de micii cursanţi au fost expuse cu ocazia manifestării artistice organizate la Casa Naţiunilor al sectorului XIII din Budapesta. Artista, pe lîngă periodicele expoziţii organizate la Budapesta şi-a mai prezentat lucrările la  Cluj-Napoca, Bucureşti, Gherla, dar şi la Viena, peste tot publicul savurînd din plin originalitatea şi valoarea exponatelor.

Szekely Csaba