Simona Paula Dobrescu

O amintire de neuitat

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În dimineața zilei de 31 decembrie 2022, s-a stins din viață la Roma, în mănăstirea Mater Ecclesia, unde trăia în calitate de Papă Emerit, Benedetto al XVI-lea.

Papa Ratzinger, care avea 95 de ani, după ce a fost ales să conducă Biserica Catolică în luna aprilie a anului 2005, a decis să demisioneze și să se retragă, în februarie 2013. Este vorba de primul Pontif care a abdicat, după 6 secole, unul din puținii, în total 8, care au făcut acest lucru.

Corpul lui Benedetto al XVI-lea a fost expus în Bazilica San Pietro din ziua de 2 ianuarie 2023, pentru un ultim salut din partea credincioșilor. Ritul funebru va avea loc pe 5 ianuarie 2023.

Papa Benedetto a fost un mare teolog, care a știut prin cuvintele sale să apere rădăcinile creștine ale Europei.

Cu această ocazie doresc să amintesc că Sanctitatea Sa Benedetto al XVI-lea, în ziua de 20 martie 2006, a primit în Vatican, în sala Clementina, pe membrii Sinodului Patriarhatului Armean de Cilicia, cât și numeroși pelerini armeni: [“…Ați ajuns la Roma din diverse colțuri ale lumii, conştienți de faptul că aparțineți unei Biserici antice și nobile, care cu comorile sale spirituale contribuie să îmbogățească frumusețea Miresei lui Hristos. Biserica Armeană, cu referire la Patriarhatul din Cilicia, a participat din plin la evenimentele istorice trăite de Poporul armean de-a lungul secolelor, și în mod deosebit la suferințele pe care le-a îndurat în numele credinței creștine, în anii teribilei persecuții care rămâne în istorie, cu numele, în mod trist, semnificativ, de metz yeghèrn…”]

[…”Armenii care s-au sforțat să se integreze, cu hărnicia și demnitatea lor în societățile în care se găsesc, continuă și azi, să dea mărturie de fidelitate față de Evanghelie…”]

Totodată în ziua de 12 decembrie 2011,președintele Armeniei Excelența Sa Serj Sargsyan în vizită oficială în Italia a fost primit de Papa Benedetto al XVI-lea. Împreună au afirmat cu multă satisfacție, existența de relații la înalt nivel între Armenia și Sfântul Scaun.
Cele două personalități, au schimbat opinii în vederea intensificării cooperației între Ecimiadzin și Biserica Catolică, subliniind importanța educării generațiilor în spiritul valorilor creștine.

În 15 mai 2009, Papa Benedetto al XVI-lea în cadrul pelerinajului  în Țară Sfântă, a vizitat și Biserica Patriarhală Apostolică Armeană, situată în Mănăstirea Sfântul Giacomo, din cartierul armean din Ierusalim,întâlnind membrii acestei comunități. Adresându-se celor prezenți, Suveranul Pontif, a amintit cum venerabila Biserica Catedrală împreună cu Patriarhatul și diversele instituții educative și culturale, contribuie la creșterea unității Creștinilor. 

[….” Isus Hristos este într-adevăr calea, adevărul și viața – și Biserica, cu toate insuficiențele sale, este cu adevărat Corpul Său…”]
Testament spiritual – Papa Emerit Benedetto al XVI-lea, 31 decembrie 2022.

Simona Paula Dobrescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *