Redactor

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe Teodor Baconschi cu omologul său armean, Eduard Nalbandian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut in ziua de 16 noiembrie 2011,  convorbiri cu omologul armean, Eduard Nalbandian.

În discuţiile dintre cei doi oficiali au fost abordate stadiul actual şi modalităţile de dezvoltare a relaţiei bilaterale, cu accent pe intensificarea dialogului politic, modernizarea cadrului juridic bilateral, sporirea contactelor la nivel interministerial.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi cooperarea comercial-economică, fiind subliniat interesul ambelor părţi pentru promovarea unor iniţiative comune în domeniul agriculturii, turismului, transporturilor multimodale etc.

Discuţiile au vizat şi tematica europeană a cooperării, în contextul apropierii Armeniei de UE. Cu aceastǎ ocazie, ministrul Afacerilor Externe a subliniat vocaţia europeanǎ a Armeniei.  Ministrul Baconschi a exprimat sprijinul României pentru parcursul european al Armeniei, cu accent pe schimbul de expertiză şi susţinerea României în procesul de negociere dintre Bruxelles şi Erevan a Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Liber Schimb, impulsionarea participării Armeniei în cadrul Parteneriatului Estic.

O temǎ distinctǎ în discuţii a constituit-o contribuţia semnificativǎ pe care comunitatea armeanǎ a adus-o la dezvoltarea societǎţii româneşti de-a lungul istoriei.  S-a exprimat, de asemenea, sprijinul României pentru progresul Armeniei în procesul de liberalizare a vizelor cu UE pe termen lung.

De asemenea, cei doi miniştri au abordat, pe larg, o serie de aspecte de actualitate de pe agenda regională, inclusiv cooperarea în cadrul OCEMN, şi globală de interes comun.

La finalul vizitei la Erevan, ministrul Afacerilor Externe a fost primit de Prea Sfinţia Sa Karekin al II-lea Nersissian, Patriarhul Suprem al Bisericii Apostolice Armene şi Catolicosul Tuturor Armenilor.