Simona Paula Dobrescu

NOTE DE CĂLĂTORIE / ORAȘUL ALB

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ostuni, frumoasă localitate turistică din regiunea Puglia, situată aproape de Brindisi, port la Marea Adriatică, are un interesant centru istoric, ca un târg medieval cu străduțe și case văruite, motiv pentru care se numește și “Orașul alb” [Citta’bianca].                   

În centrul vechi al orășelului, situat la o înălțime de circa 250 m de nivelul mării, în Piazza della liberta'[Piața libertății] se înalță un obelisc în piatră
de circa 20 de m, în stil baroc, în vârful căruia se află statuia Sfântului Oronzo, care binecuvântează populația. Acest monument impunător a fost construit în 1771 de un localnic, Giuseppe Greco, în semn de recunoștință față de Sfântul care în anul 1656 a salvat locuitorii de la o foame cumplită, protejându-i totodată de epidemia de ciumă care bântuia ținutul.

Cam la jumătatea obeliscului, de jur împrejur, monumentul este îmbogățit, înfrumusețat de prezența altor statui de sfinți:Biagio[Vlasie], Agostino[Augustin], Irene și Grigorie Armeanul, lucru care evidențiază devoțiunea populară și străvechia  istorie locală.  A propos de San Biagio, aici deschid o mică paranteză, catolicii îl sărbătoresc în 3 februarie, iar ortodocșii în 11 februarie[Sfântul Ierarh Vlasie Episcopul Sevastiei].         

În secolul al VIII-lea câțiva Armeni au adus în sudul Italiei (dorința lor era să ajungă la Roma dar din cauza unei furtuni pe mare) la Maratea(Potenza) o parte din osemintele Sfântului, unde a fost construită o Bazilică care îi poartă numele. Este venerat în multe orașe italiane și în calitate de Sfânt protector al acelor teritorii.                   

În muzeul eparhial din Ostuni, se poate vedea o statuie în lemn, multicolor, 82cm/42cm/30/cm,opera unui sculptor meridional, necunoscut din secolul al XIX-lea, care îl reprezintă pe San Biagio[Sfântul Ierarh Vlasie]. Vizitând și Catedrala, a cărei construcție a fost începută în 1435 și terminată în 1495, se poate admira capela (1600) dedicată Sființilor Biagio[Vlasie] Agostino[Augustin] și Oronzo(privind busturile de la stânga spre dreapta în fotografie).Altarul în stil baroc local, bogat în ornamente datează din anul 1734.                                                           

Cultul Sfântului Biagio[Vlasie] a fost răspândit în regiunea Puglia de către călugării italo-greci începând din secolul al IX-lea și până la sfârșitul celui al XIV-lea.                                         

Catedrala din Ostuni, se observă rozeta, motiv decorativ, a doua ca mărime în Europa.

Simona Paula Dobrescu