Redactor

Nordicmonitor.com / Documente secrete relevă planurile Turciei de a invada Grecia și Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Turcia are un plan pentru invazia Greciei și Armeniei, relevă un raport publicat pe site-ul nordicmonitor.com.

Conform unei prezentări în Power Point pregătit de statul major există un plan al Turciei  de a invada Grecia  încă din 13 iunie 2014 sub denumirea de cod “TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi”, în onoarea lui Chaka Bey, un turc seljucid care a invadat și a preluat controlul asupra insulelor Lesbos, Samos, Chios și Rodos, înainte ca Imperiul Bizantin să recâștige repede insulele datorită generalului Constantin Dalassenos care a distrus complet marina  seljucidă.

Nordic Monitor spune că documentele au fost descoperite într-un dosar judiciar în capitala Turciei, unde procurorul anchetator Serdar Coșkun, susținător al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pare să fi uitat să scoată documentele clasificate înainte de a le trimite în instanță. Acestea au fost recuperate de la Cartierul General  al statului major în timpul unei anchete privind lovitura de stat din 15 iulie 2016.

Un diapozitiv al documentului secret prezintă planurile ofensive militare ale Turciei împotriva Greciei și Armeniei, cu datele corespunzătoare care indică momentul elaborării lor:

S-a constatat că documentele, inclusiv planul de invadare a Greciei, au fost transmise între principalii comandanți ai statului-major, deoarece utilizează un sistem securizat de comunicații electronice. Serdar Coșkun a ordonat militarilor să trimită copii de pe toate mesajele de e-mail din ultimele două luni, inclusiv cele criptate, la 1 august 2016.

Documentul nu conține alte detalii ale planului, în afară de numele și data actualizării acestuia. Detaliile invaziei trebuiau să fie marcate drept „top secret” și ca atare nu puteau fi partajate, prin intermediul sistemului intranet care rulează pe serverele de schimb de e-mail ale armatei turce.

Documentele confirmă ce a raportat anterior site-ul Nordic Monitor cu privire la Armenia. O operațiune cu numele “Altay”, denumirea acțiunii militare împotriva Armeniei într-un alt document, a fost, de asemenea, înclusă în dosar de către procurorul Serdar Coșkun. Același nume de operațiune a fost listat și în prezentarea Power Point.

Nordic Monitor este un site de știri și monitorizare, girat de Nordic Research and Monitoring Network cu sediul în Stockholm. Acesta acoperă mișcările religioase, ideologice și etnice extremiste și grupuri radicale, cu un accent special pe Turcia.