Elena Chobanyan

“Nici un chirurg nu poate face minuni” spun specialiştii armeni despre chirurgia estetică

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Arsen Manaseryan

Arsen Manaseryan

A devenit un obicei acela de a merge la saloane de frumuseţe, mai ales când fizionomia unei persoane nu corespunde cerinţelor Hollywood-ului. Chirurgul Arsen Manaseryan ne-a informat ce parți ale corpului se operează cel mai des în Armenia în ultima vreme.

˝Se operează cel mai mult nasul, de asemenea sânii, urechile, abdomenul (liposucţie), buzele etc.. Dar intervenţiile chirurgicale cum ar fi liposucţia şi întinderea pielii abdomenului s-au redus destul de mult. 80% din cei care se apelează la chirurgie estetică sunt femei iar 20% bărbaţi˝, – a spus A. Manaseryan. Specialistul a mai spus că întinderea feţei şi alte proceduri asememănătoare asigură rezultate mai sigure şi de lungă durată. Poate din această cauză pacienţii preferă astfel de metode chirurgicale. Cu toate acestea, operațiile nu promit rezultate definitive.

Totuși, în urma operaţiilor pot exista posibile probleme. Atunci, singura soluţie rămâne operaţia pentru a doua oară. În timpul Uniunii Sovietice operaţia nasului era permisă de la vârsta de 18-20 ani, astăzi medicina americană şi europeană a stabilit pragul vârstei: la fete de la 15 ani, iar la băieţi 16 ani. Chirurgii esteticieni nu operează acele persoane a căror starea generală de sănătate nu este bună.

˝Nu se recomandă chirurgia estetică persoanelor de până la 18 ani, deoarece corpul lor este încăîn dezvoltare. Mai mult, nici un chirurg nu poate promite rezultate de 100% de reușită pentru fiecare operație şi nici schimba sensul vieţii˝, – a afirmat chirurgul.

Statistica arată, că numărul operaţiilor estetice a crescut cu 10% şi chiar mai mult. Dar a crescut şi calitatea operaţiilor.  Cu toate acestea, la întrebarea dacă există riscuri după operaţie, A. Manaseryan a răspuns, că da, sunt posibile. Deşi specialiştii încearcă sa facă tot posibilul pentru a se feri de întâmplări neplăcute.

˝Apropo, în Armenia chirurgia estetică este mai ieftină, decât în Rusia˝, – a subliniat specialistul.

După părerea psihologului, Hasmik Harutyunyan, înainte de a se apela la chirurgie estetică ar fi bine să consulte un psiholog. În unele ţări este obligatoriu.

˝Din păcate, în societatea noastră consultaţia la psiholog nu este bine vazută din mai multe motive: obiceiuri, stereotipuri, complexe etc. Dar eu recomand celor care au de gând să facă acest pas, să discute cu un psiholog pentru a descoperi motivele deciziei respective˝ a adăugat H. Harutyunyan.

Experții încearcă să informeze despre riscurile posibile, pe când cetățenii din Armenia îşi au propria atitudine faţă de chirurgia estetică: ˝Nu cred că operațiile estetice poat schimba sensul vieţii. Omul trebuie să se nască frumos de la natură. Da, există oameni care au probleme și apelează laastfel de operaţii. Iar acestea îi ajută foarte mult. Nu accept. Chirurgia esteticăpoate deschide noi oportunităţi pentru aceste persoane˝.

Elena Chobanyan (Erevan)