Mihai Stepan Cazazian

NEW YORK / Catolicosul Tuturor Armenilor Karekin al II-lea a luat parte la ceremonia de deschidere oficială a EXPOZIȚIEI „ARMENIA!“  LA MUZEUL DE ARTĂ METROPOLITAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 24 septembrie Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicos al tuturor armenilor, a participat la ceremonia de deschidere oficială a Expoziției „Armenia!“ de la Muzeul de Arta Metropolitan din New York.

Această expoziție unică a fost  pregătită pe parcursul a mai multor ani și prezintă peste 140 de relicve și artefacte – împrumutate de la  Catolicosatul Bisericii Apostolice Armene, Muzeul de Istorie al Armeniei, Matenadaran, precum și diverse muzee ale comunităților armenești din Diaspora.

La ceremonie de deschidere Sanctitatea Sa Karekin al II-lea s-a întâlnit cu conducerea muzeului, precum și cu Dr. Helen C. Evans, curator pentru Artă Bizantină și curatorul-șef al  expoziției „Armenia!“ căreia i-a mulțumit pentru realizarea acestei expoziții. În cuvintele  rostite de organizatori s-a subliniat faptul că expoziția demonstrează – prin relicvarii aurite, manuscrise bogat ilustrate, textile rare, khacikar-uri, mobilier liturgic, manuscrise prețioase și cărți tipărite – modul în care armenii au dezvoltat o identitate creștină, unică prin care și-a legat comunitățile pe scară largă de-a lungul anilor.

Catolicosul Tuturor Armenilor Karekin al II-a i-a binecuvântat pe organizatori și în mesajul adresat participanților a spus, printre altele:

„Obiectele culturale și relicvele creștine prezentate în această expoziție, într-adevăr, oferă sentimentul autentic al valorilor pe care primul stat Creștin le-a creat și pe care le-am prețuit de-a lungul secolelor. Am protejat și salvat tot ceea ce ne definește ca popor și ca națiune – patria noastră, limba noastră, bisericile noastre, literatura noastră, altarele și credința noastră. Lupta noastră și credința noastră au permis armenilor să păstreze, în cele mai negre perioade ale istoriei, dezvoltarea neîntreruptă a nației. Iar astăzi,  suntem  o națiune modernă care afișează cu mândrie bogăția patrimoniului ei cultural dat de Dumnezeu – și prezentat la Muzeul de Artă Metropolitan din New York – pentru a arăta locul pe  care-l merităm printre marile națiuni ale lumii“.

În încheiere  Sanctitatea Sa, ca un semn de recunoștință, a decorat pe dr. Helen C. Evans  cu înalta distincție a   Bisericii Apostolice Armene – Ordinul Sf. Sahak și St Mesrop.

La ceremonie au participat prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, clerici ai Diocezei de Est a Bisericii Armene din SUA  condusă de Arhim. Daniel Findikyan, Întâistătătorului Eparhiei, președintele U.G.A.B,  Berge Setrakian, binefăcători din SUA, reprezentanți ai organizațiilor comunităților armene și membri ai comunității din New York.

Expoziția este organizată prin Fondul Hagop Kevorkian.

Sprijin suplimentar au oferit  Carnegie Corporation din New York, Fondul Michel David-Weill, UGAB, Fundația Familiei Giorgi, Fundația Hirair și Anna Hovnanian, Fundația Karagheus, Familia Nazar și Artemis, Familia Ruddock Fundatia pentru Arte, Familia Strauch Kulhanjian si Fundatia Paros, Aso O. Tavitian si Fundatia Natională pentru Arte.