Mihai Stepan Cazazian

NAŞTEREA FECIOAREI MARIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

14225563_1026443570797131_6945635481188748705_nÎn fiecare an Biserica Apostolică Armeană serbează pe 8 septembrie praznicul naşterii Fecioarei Maria.

Răsfoind  Vechiul Testament vedem că Maria era un copil făgăduit  bisericii. Părinţii  ei, Ioachim şi Ana,  timp îndelungat nu au avut copii şi se rugau  Domnului Dumnezeu să îi miluiească  şi să le dăruiască  un copil, făgăduind,  să o dăruiască Domnului. Iată că Dumnezeu  le dăruieşte mult doritul copil, copilul făgăduinţei, pe sfânta Maria. Această naştere  era unică în lume, schimbând  parcursul  istoric al omenirii. După această naştere, din sfânta Maria,   mai târziu,   se va naşte  şi  va veni  pe lume  Mântuitorul,  Domnul Iisus Hristos. Acesta este motivul că biserica armeană ca şi celelalte biserici o clasează pe sfânta Maria în rândul marilor sfinţi.

Sfânta Născătoare în ideologia poporului armean este considerată un model suprem  de mamă.  Ea nu este numai acea femeie care aduce pe lume copil, ci şi acea mamă care trăieşte pentru Fiului ei. Urmărind în Evanghelie  acele pasaje unde este descrisă viaţa  Sfintei  Născătoare de Dumnezeu, vedem chipul adevărat al mamei.

Biserica  armeană şi astăzi  face apel  femeii armene  să ia în considerare titlul de mamă, ca fiind cel mai nobil titlu, şi să nu o schimbe cu altceva, deoarece cine refuză  maternitatea, refuză  ideea de a fi femeie adevărată. Predominanta în viaţa umană este chemarea femeii de a fi mamă.

Mamă înseamnă iubire, devotament, răbdare, candoare, bunătate, sacrificiu.  Fiecare dintre noi  prin poziţia pe care o deţine, prin reuşirile pe care le a dobândit în viaţă sa, este dator iubirii educative materne. Inima mamei este mereu fierbinte, iubirea nesecată, răbdarea  fără margini, şi chiar daca se supără, dojeneşte sau îl  lipseşte de multe lucruri pe copilul său,  supărarea  îi  trece în clipa următoare, îl va ierta şi îl va iubi pe copilul său oricât  de mare ar fi  greşala sau vina lui.

Maica Domnului  este mândră de Fiul  său, este mândră de  maternitatea sa, deoarece a adus pe lume Lumina,  pe Mântuitorul, care va lumina  minţile întunecate al  umanităţii, va salva  sufletele pierdute. Sf. Fecioară este mamă în adevăratul sens al cuvântului, deoarece  era conştientă de darul  suprem al maternităţii.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România