NAȘTEREA DOMNULUI ȘI BOBOTEAZĂ

În fiecare an, la 6 ianuarie, Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană celebrează sărbătoarea Nașterii Lui Hristos și Bobotează. Armenii din întreaga lume trăiesc în această zi bucurie și satisfacție la aflarea Marii Vești a Nașterii lui Hristos.
Datorită faptului că poporul armean sărbătoreşte Crăciunul după Anul Nou, se consideră că aceasta se datorează utilizării de către armeni a calendarului Iulian. Acest lucru nu corespunde adevărului, dat fiind că armenii utilizează calendarul Gregorian, dar sărbătoresc Crăciunul pe 6 ianuarie, în aceeaşi zi cu Boboteaza, în timp ce creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie.
De fapt, sărbătorind Crăciunul şi Boboteaza în aceeaşi zi, adică pe 6 ianuarie, armenii păstrează tradiţiile iniţiale ale creştinismului. La începuturi, până în secolul al IV-lea, toți creștinii serbau această sărbătoare (Nașterea și Bobotează) pe 6 ianuarie. Începând din secolul IV a fost modificată data Nașterii Domnului, o parte bisericilor și creștinilor au început s-o serbeze Nașterea pe 25 decembrie, pentru a se face uitată sărbătoarea păgână, iar la 6 ianuarie au început să serbeze numai Botezul. Dar Biserica Armeană a rămas fidel marcării zilei Sfintei Nașteri și Botezului în aceeași zi, pe 6 ianuarie.
Încă din 5 ianuarie se oficiază Sf. Liturghie de Ajunul Crăciunului. După slujba de Ajun aprindem lumânări de la lumănările de pe Sfântul Altar și le ducem acasă, ele simbolizând acea stea strălucitoare a Bethleemului, care i-a călăuzit pe magi către Lumina cea Adevărată, către Iisus Hristos.
Iar pe 6 ianuarie, dimineața, se oficiază Sfânta Liturghie de Bobotează, după care se efectuează slujba de Sfințire a apei cu cruce și cu Marele Mir, care simbolizează Botezul Lui Hristos în râul Iordan. Apă sfințită distribuim credincioșilor.
Ca și în cazul celorlalte mari sărbători, înainte de sărbătoarea Sfintei Nașteri a lui Iisus se orânduiește post, iar a doua zi după sărbătoare (7 ianuarie), este ziua pomenirii morților, când îi vizităm pe adormiții întru Domnul.
De asemenea, în conformitate cu rânduielile Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene, după Crăciun începe vizitarea caselor, prilejuită de Sfânta Bobotează, când preotul îi binecuvântează pe membrii comunității armene, binecuvântează casele lor, pe toți membrii familiilor și le aduce Marea Veste a Sfintei Nașteri, spunând։ Hristos s-a născut și s-a arătat, binecuvântată este nașterea Lui Hristos, nouă și vouă Mare Veste.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene