Mihai Stepan Cazazian

Nagorno Karabakh / UE denunță implicarea în conflict a forțelor străine și dorește o soluționare negociată

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell

Uniunea Europeană salută încetarea ostilităților în Nagorno-Karabakh și în împrejurimile sale în urma acordului de încetare a focului încheiat la 9 noiembrie între Armenia și Azerbaidjan sub egida Rusiei. UE face apel la toate părțile să respecte în continuare cu strictețe încetarea focului pentru a împiedica noi pierderi de vieți omenești.

UE îndeamnă toți actorii regionali să se abțină de la orice acțiuni sau discursuri care ar putea pune în pericol încetarea focului. De asemenea, UE solicită retragerea completă și promptă a tuturor luptătorilor străini din regiune.

UE va urmări îndeaproape punerea în aplicare a dispozițiilor acordului de încetare a focului, mai ales în ceea ce privește mecanismul său de monitorizare.

Încetarea ostilităților este doar un prim pas către încheierea conflictului de lungă durată din Nagorno-Karabakh. UE consideră că trebuie reînnoite eforturile în vederea unei soluționări negociate, cuprinzătoare și de durată a conflictului, inclusiv în ceea ce privește statutul Nagorno-Karabakh. Prin urmare, UE își reafirmă sprijinul deplin față de formatul internațional al Grupului de la Minsk al OSCE condus de copreședinții săi și față de reprezentantului personal al președintelui în exercițiu al OSCE în vederea realizării acestui obiectiv. UE este pregătită să contribuie efectiv la definirea unei soluții durabile și cuprinzătoare a conflictului, inclusiv, în măsura posibilităților, prin sprijinirea stabilizării, a reabilitării postconflict și a măsurilor de consolidare a încrederii.

UE amintește faptul că se opune ferm utilizării forței, în special utilizării munițiilor cu dispersie și a armelor incendiare, ca mijloc de soluționare a diferendelor. UE subliniază faptul că dreptul internațional umanitar trebuie respectat și invită părțile să pună în aplicare acordurile privind schimbul de prizonieri de război și repatrierea rămășițelor umane la care s-a ajuns în formatul copreședinților Grupului de la Minsk al OSCE, la 30 octombrie, la Geneva. UE subliniază importanța garantării accesului umanitar și a celor mai bune condiții posibile pentru întoarcerea voluntară, sigură, demnă și durabilă a populațiilor strămutate în Nagorno-Karabakh și în vecinătatea acestei regiuni. UE subliniază importanța conservării și restaurării patrimoniului cultural și religios din Nagorno-Karabakh și din împrejurimi. Orice crimă de război care ar fi putut fi comisă trebuie investigată.

Uniunea Europeană și statele sale membre oferă deja asistență umanitară semnificativă pentru a răspunde nevoilor imediate ale populațiilor civile afectate de conflict și sunt pregătite să ofere asistență suplimentară.

19 noiembrie 2020