Mihai Stepan Cazazian

N-TV.DE / Wolfram Weimer : Armenia este trădată de Occident

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

• Azerbaidjanul și Turcia câștigă împotriva Armeniei în conflictul din Nagorno-Karabakh.
• Occidentul a judecat greșit situația și este ocupat cu alte probleme.
• Tensiunile politice interne din Azerbaidjan și Turcia sunt considerate a fi cauza războiului împotriva celui mai vechi stat creștin.

Un articol de Wolfram Weimer

Turcia și Azerbaidjanul câștigă un război de invazie împotriva Armeniei. Un clește  islamic a lovit cel mai vechi stat creștin din lume. Cei doi despoti Erdogan și Aliyev se bucură. Vestul privește în altă parte.

Momentul a fost ales în mod inteligent: atacul asupra Armeniei a început cand SUA și Europa erau extrem de ocupate cu alte lucruri. America s-a scufundat în sine pentru câteva săptămâni, Trump fiind votat din funcție, iar Europa a fost prinsă în al doilea val de pandemie de coroană. Momentul a fost perfect pentru un război rapid și murdar în Caucaz, așa că despotii aliați Recep Tayyip Erdogan și Ilham Aliyev au dat lovitura. Azerbaidjanul bogat în petrol a invadat cu sprijin masiv din partea Turciei – flancat de mercenari islamiști special angajați din Siria, a căror brutalitate este temută în Orientul Mijlociu. Micuța  Armenia nu a avut nicio șansă împotriva superiorității militare, deoarece azerbaidjanii au fost echipați cu cele mai moderne arme, de drone și au acționat brutal.

Organizațiile pentru drepturile omului raportează despre bombele cu dispersie împotriva populației civile și despre atacurile țintite asupra spitalelor și bisericilor, deoarece acestea purtau cruci creștine. Se spune că armenii prizonieri de război au fost torturați și filmați. Rapoartele despre decapitarea soldaților și mutilarea cadavrelor sunt în prezent examinate de OSCE și ONU. Videoclipurile cu execuții au făcut ca Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, să strige alarmă că sunt crimele de război oribile.

Pentru Turcia și Azerbaidjan, cucerirea Nagorno-Karabakh este o luptă de eliberare islamică împotriva Armeniei creștine. Erdogan a declarat războiul religios „pentru a elibera regiunea de necredincioși”. Minuscula Armenie – un stat de mărimea Brandenburgului – zace ca un bolt creștin între două state infrațite musulmane care aduc un omagiu sloganului oficial „O națiune, două state”. Un coșmar istoric se întoarce pentru Armenia, deoarece în urmă cu exact 100 de ani, armenii erau victime neprotejate ale genocidului turcesc.

Armenia a cerut cu disperare ajutor în Europa și America în ultimele săptămâni. Dar Occidentul ocupat cu alegerile și Coronavirusul, a rămas tăcut și a privit în altă parte. Ministrul de externe Heiko Maas a declarat în Bundestag pe 29 octombrie: “O soluție militară a conflictului de lungă durată nu va fi acceptată de comunitatea internațională. O poziție de negociere mai bună nu poate fi atinsă pe câmpul de luptă”. O judecată greșită grotescă, pentru că exact așa s-a întâmplat acum. Doar Rusia a venit în ajutorul Armeniei cu jumătate de gură, cel puțin a forțat armistițiul actual și a trimis acum trupe de menținere a păcii pe front. Vladimir Putin se arată din nou publicului mondial ca o putere a ordinii și expune în același timp slăbiciunea flagrantă a Occidentului. Tensiunile politice interne din Azerbaidjan și Turcia apar drept cauză de război. 

Dar Armenia a avut de suportat marile pierderi al războiului care a fost purtat în mod deliberat în umbra pandemiei. Erdogan și Aliyev vor exploata acum victoria militară pe plan intern pentru propaganda lor de putere. Pentru ambii, războiul a fost, de asemenea, o ocazie de a abate atenția de la tensiunile și problemele interne: Erdogan se luptă cu o criză economică și valutară severă, în timp ce Aliyev pierde oportunitatea de a rezolva conflictele interne cu banii, atunci când prețul petrolului a scăzut. Tensiunile sociale și presiunea politică din partea islamiștilor sunt în creștere în ambele țări. Armenia este un sacrificiu recunoscător pentru amândoi. Atât Erdogan, cât și Aliyev alimentează războiul în numele lui Allah pentru a-și salva propria putere. Președintele Parlamentului turc, Mustafa Sentop, i-a strigat lui Aliyev din capitala Baku: „Fie ca Allah să vă binecuvânteze și să vă acorde victoria”.

Înfrângerea și umilirea Armeniei are o mare semnificație simbolică pentru ambii. Mai ales că  Armenia a declarat creștinismul religia de stat încă din 301 și a devenit astfel primul stat creștin din lume. Este a doua oară când Armenia este victima curățării etnice. Și acum imagini zdrobitoare se învârt în jurul lumii cu familiile armenești rănite care merg la ultimele slujbe în biserici și mănăstiri din secolul al IV-lea și își curăță cu disperare satele. Mulți își ard casele, astfel încât să nu poată fi folosite de ocupanții musulmani. Se începe o curățare etnică majoră. Împotriva unor oameni, asupra unui popor care a suferit primul genocid sistematic al secolului al XX-lea în urmă cu 100 de ani. În masacre și marșuri ale morții din 1915 și 1916, turcii au condus mai mult de un milion de oameni la moarte pentru simplul fapt că erau creștini. Armenii au devenit astfel victime ale unei politici turcești de expulzare și exterminare, care acum este continuată.

n-tv.de

traducere din limba germană de Stepan Schischmanian

One Response to N-TV.DE / Wolfram Weimer : Armenia este trădată de Occident

  1. Adrian November 28, 2020 at 6:09 am

    Shun turker si euro-americani indiferen?i si neinteresati.