Mihai Stepan Cazazian

Muzicologul Viorel Cosma, la 90 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

2013_03_26_viorel cosma 2_rsz

 

Comunitatea armeană din România urează maestrului Viorel Cosma multă sănătate și îl felicită cu ocazia împlinirii vîrstei de 90 de ani.   PC Arhim dr. Zareh Baronian a fost prezent la această aniversare, l-a felicitat și totodată i-a mulțumit pentru zecile de articole publicate de-a lungul anilor în revista NOR GHIANK. După 1990 maestrul Viorel Cosma a scris și în revista ARARAT câteva articole despre artiști armeni sau personalități pe care le-a cunoscut.

Am preluat de pe site-ul  http://epochtimes-romania.com articolul scris cu ocazia aniversării.

În seara de 1 aprilie, la Muzeul Naţional ”George Enescu”, din Bucureşti, a fost sărbătorit cunoscutul muzicolog Viorel Cosma, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 90 de ani. Atmosfera festivă a fost asigurată de un numeros public, alcătuit din personalităţi marcante ale culturii noastre şi de alţi admiratori ai sărbătoritului.

În cinstea domniei sale, Mircea Dumitrescu, Simina Croitoru, Georgeta Stoleru, Andrei Licareţ, tineri interpreţi, au susţinut un concert. Au luat cuvântul, omagiindu-l pe marele muzicolog mai mulţi oameni de cultură, printre care: Florin Şerbănescu, consilier coordonator, reprezentantul patriarhului Daniel, Răzvan Theodorescu, Octavian Lazăr Cosma, Manuela Cernat, Victor Crăciun, Aurelian Dănilă. Ultimul a fost şi cel care l-a decorat pe Viorel Cosma cu medalia ”Dimitrie Cantemir”, cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Viorel Cosma s-a născut la 30 martie 1923, în Timişoara. A intrat la Conservatorul din Timişoara la numai 6 ani, în urma unei dispense de vârstă obţinută de la regele Carol al II-lea. Acolo a luat lecţii de vioară cu Eugen Cuteanu şi de solfegiu cu Sabin Drăgoi. Este absolvent al Liceului Gheorge Şincai din Bucureşti.

La Conservatorul din Bucureşti (1945-1950) a studiat armonia cu Mihail Jora, armonia şi contrapunctul cu Marţian Negrea, compoziţia cu Leon Klepper, orchestraţia cu Theodor Rogalski, istoria muzicii cu Zeno Vancea şi Vasile Popovici, dirijatul coral cu Ştefan Popescu şi Dumitru D. Botez, dirijatul orchestrei cu George Georgescu şi Constantin Silveştri, estetica muzicală cu Dimitrie Cuclin, canto cu Jean Bănescu, pianul cu Florin Eftimescu şi Paul Jelescu.

S-a perfecţionat în Bucureşti (1947-1950) cu Mihail Jora, la forme muzicale, compoziţie, şi Paul Constantinescu, la armonie modală. S-a specializat la Seminarul de Muzicologie din Erlangen-Nürnberg, în 1972-1973, cu prof. dr. Martin Runcke.

Viorel Cosma este muzicolog, lexicograf şi critic muzical, autor a 104 cărţi, şi doctor în muzicologie al Universităţii de Muzică din Bucureşti. Alăturându-se celor care l-au sărbătorit pe maestru, redactorii de la ”The Epoch Times” îi urează şi ei la mulţi ani şi multă sănătate.

Adrian Bucurescu

http://epochtimes-romania.com

 

One Response to Muzicologul Viorel Cosma, la 90 de ani

  1. Nina May 26, 2013 at 1:23 pm

    Ii doresc domnului Viorel Cozma ani multi fericiti,cu sanatate si putere de munca.Sunt mandra ca un banatean de-al nostru este “patriarhul”muzicii romanesti.