Mihai Stepan Cazazian

MUZICIENI ARMENI LA MEZZO TV

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Binecunoscutul
canal francez de televiziune MEZZO difuzează inregistrări ale celor mai
importanţi muzicieni ai epocii noastre de pe toate meridianele, de multe ori cu
memorabile concerte simfonice şi camerale sau spectacole de operă, fără a lipsi
muzica de jazz.

            Ne bucurăm să semnalăm că in zilele următoare, melomanii, iubitori ai jazzului, îl pot asculta pe renumitul pianist armean Tigran Hamasyan într-un film dedicat unuia dintre concertele sale de la Festivalul Internaţional de Jazz de la Montreux (2017), dar şi într-un documentar-portret, despre laboratorul său de creaţie. Tigran este una dintre revelaţiile scenelor de jazz din ultimii ani..El îşi împarte viaţa între Erevan, Los Angeles şi alte oraşe ale lumii. Muzica sa este profund influenţată de folclorul armean. Este laureat al unor concursuri de jazz din Paris, Montreux, Moscova, Monaco etc. Documentarul pe care i l-au dedicat cineaştii francezi este filmat, în 2014,  atât în concerte sau în studiouri, cât şi în timpul unei călătorii în oraşul său natal Gyumri, prilej de întâlnire cu membrii familiei, dar şi cu interpreţi populari.

Emisiunile
consacrate lui Tigran sunt programate în zilele de
vineri, 7 februarie, ora 5,10, sâmbătă, 9
februarie, ora 0,30, miercuri, 13 februarie, ora 18,40 (concertul de la
Montreux) şi joi 14 februarie, ora 1,20
. Doritorii pot urmări programele şi
altor zile, căci multe din aceste concerte sau filme documentare se
reprogramează adeseori.

            O altă personalitate muzicală armeană a momentului este dirijorul Sergey Smbatyan, Şi-a făcut studiile muzicale la clasa de vioară a Conservatorului „Komitas” din Erevan, dar şi la Conservatorul „Ceaikovsky” din Moscova. În 2005, a fondat Orchestra de Stat a Tineretului din Armenia, fiind directorul artistic şi dirijorul principal al acesteia.  Din 2009, este şi doctor în arte, după ce a absolvit Institutul de Arte de pe lângă Academia Naţională de Ştiinţe din Armenia, iar din 2012, a absolvit Academia Regală de Muzică din Londra. În 2015, era cel mai tânăr muzician armean care a concertat în renumita  Carnegie Hall din New York, el întreprinzând turnee numeroase în Marea Britanie, Germania, Cehia, Finlanda, Rusia, Polonia ş.a. Totodată, a înfiinţat Orchestra de copii UNESCO, cu care a concertat în orfelinate şi case ale copilului din Armenia şi din alte ţări ale Europei.

            Mezzo va transmite  un amplu program consacrat tânărului dirijor armean. Este vorba despre un documentar-portret (înregistrat în vara lui 2018), urmat sau precedat de un concert al său la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Malta, susţinut pe 28 mai 2018 la sala Filarmonicii din Berlin. Programul concertului cuprinde lucrări de Albert Garzia, Alexey Shor şi Piotr Ilici Ceaikovsky. Aceste două programe pot fi urmărite vineri, 8 februarie, ora 21,30, duminică, 10 februarie, ora 9,30, miercuri, 20 februarie, ora 13,30 şi luni, 25 februarie, ora 17,30. Aceste programe vor mai fi programate cu siguranţă şi în luna martie. Audiţie plăcută!  (M.K.)