Szekely Csaba

Muzician gherlean prezent la Festivalul artei armeneşti de la Gheorgheni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

             Pentru trei zile oraşul harghitean Gheorgheni s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Cu mic,  cu mare locuitorii comunităţii locale şi oaspeţii au fost părtaşi la cea de a XII-a ediţie a Festivalului artei armeneşti, eveniment important în viaţa culturală a urbei, unde au avut loc diferite manifestări artistice şi religioase. La deschiderea festivalului a fost reprezentat şi municipiul Gherla, fostul Armenopolis prin dirijorul corului Catedralei Armeneşti, Molnár Árpád, care cu acest prilej a susţinut un reuşit concert de orgă,  mult apreciat de mulţimea prezentă în frumosul lăcaş de cult din localitate. Menţionăm că Molnár Árpád slujeşte de 12 ani Biserica Romano-Catolică din Gherla, iar de patru ani conduce şi corul comunităţii armeneşti. Prezenţa domniei sale la acest mare festival al artelor constituie un moment de referinţă în activitatea dînsului ca muzician, în ultimii ani susţinînd mai multe  concerte de orgă la Cluj-Napoca, Dumbrăveni şi Gherla, ca să amintim doar ultimele apariţii în viaţa muzicală din zona Transilvaniei. Numai la Gherla în acest an a avut două concerte de mare succes.

Orga la care a cîntat   Molnár Árpád  la Gheorgheni este unul din cele  mai vechi instrumente de acest gen, avînd o vechime de 121 de ani. Chiar de aceea  pentru muzicianul gherlean a fost o mare onoare să deschidă ediţia a 12-a a festivalului din bazinul Gheorgheni-ului pe această orgă de mare valoare.

      În  cadrul Festivalului artei armeneşti de la Gheorgheni au mai fost organizate programe artistice, vernisaj de expoziţii, ateliere meşteşugăreşti, în ultima zi fiind resfinţită frumoasa biserică armenească după lucrările de renovare efectuate în ultimii ani. Evenimentul din oraşul harghitan  a fost onorat şi de Ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, ES Sergey Minasyan, care în cuvîntul său a remarcat valorile culturii şi tradiţiei armeneşti în urbea din Secuime, unde mai sunt păstrate   obiceiurile străvechi ale comunităţii locale.

Szekely Csaba