Mihai Stepan Cazazian

MUZICĂ  DE  ALEXANDER  ARUTIUNIAN… 

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

LA ATHENEUM  SUMMER  FESTIVAL

                   În zilele de 1-5 iulie, Filarmonica „George Enescu” organizează prima ediţie a evenimentului internaţional  ATHENEUM SUMMER FESTIVAL în frumoasa sală a Ateneului Român din inima Capitalei. În cele cinci concerte, organizatorii vor pune în valoare, rând pe rând, toate compartimentele orchestrei (corzi, suflători, percuţie), dar şi Corul Academic şi formaţiile camerale.

          Marin Cazacu, organizator al acestui eveniment original şi noul director general al Filarmonicii „George Enescu”, a declarat că „prin acest festival, ne dorim să deschidem noi punţi de comunicare a muzicii către un public cât mai divers, cu scopul de a-l apropia de instituţia Filarmonicii „George Enescu” şi de clădirea-simbol a României – Ateneul Român”.

          Programele se anunţă atractive prin lucrări de muzică clasică, precum şi muzică de divertisment şi de film. Vor participa artiştii noştri, cât şi invitaţi străini.

          În ziua de 5 iulie, la orele 19, ultimul concert din acest festival, va evolua pentru prima dată, „Atheneum Wind Orchestra”, dirijată de Adrian Petrescu. În program lucrări de John Williams, Edward Elgar, Dmitri Şostakovici şi Alexander Arutiunian. Din creaţia acestuia din urmă se va interpreta Concertul pentru trompetă şi orchestră, în aranjamentul compozitorului şi dirijorului american Guy M. Duker. Acest concert, cea de-a şasea compoziţie a autorului său, este considerat o „lucrare de virtuoazitate” şi  continuă să fie interpretată pretutindeni în lume, inclusiv , de către orchestre simfonice din România. Compus în 1950, Concertul pentru trompetă şi orchestră poartă pecetea puternicei influenţe a folclorului şi ritmurilor armene, mai ales, a muzicii trubadurilor (aşughi) armeni. Solistul din seara amintită va fi trompetistul argentinian Daniel Crespo, solist la Filarmonica del Teatro Colon din Buenos Aires.

          Muzica lui Alexander Arutiunian (1920-2012) a răsunat pentru prima dată în România în 1953, cu prilejul Festivalului Internaţional al Tineretului şi Studenţilor de la Bucureşti, când împreună cu un alt compozitor şi pianist armean din generaţia sa – Arno Babajanian (1921-1983), a interpretat compoziţia lor „Rapsodia Armeană”, cucerind premiul doi. Ulterior, aceşti doi muzicieni au devenit unii dintre cei mai importanţi compozitori armeni din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.

          La începutul anilor 1970, Alexander Arutiunian a făcut o vizită la Bucureşti, la invitaţia Uniunii Compozitorilor din România, când semnatara acestor rânduri a avut onoarea de a-l însoţi pe oaspetele armean la concerte şi la vizitara unor muzee.

          Cu prilejul primei mele vizite la Erevan, în 1974, am avut plăcerea de a-l revedea pe valorosul muzician armean, cu care am stat de vorbă îndelung. Iar ultima dată, în octombrie 2005, când un concert simfonic festiv al Filarmonicii din capitala armeană a sărbătorit cei 85 de ani de la naşterea celebrului muzician, concert la care şi-a dat concursul şi fiica sa Narine Arutiunian, venită special de la Londra, fiind solista Concertinoului pentru pian şi orchestră, dedicat de Alexander Arutiunian fiicei sale.

          A fost seara în care am stat de vorbă, din nefericire, pentru ultima oară cu maestrul. Iar în fotografia ataşată acestor rănduri , l-am surprins pe eroul serii, ca o amintire dragă, fotografie care în momentul de faţă se află în seria de albume fotografice cu imagini din Armenia şi cu personalităţi armene de pretutindeni, albume pe care le-am donat Bibliotecii Casei de Cultură „Victoria şi Hovsep Dudian” a Arhieiscopiei Armene din România.

Madeleine KARACAŞIAN