Redactor

MUZICĂ ARMENEASCĂ LA FILARMONICA DIN TIMIȘOARA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1

 

În data de 15 noiembrie, Filarmonica “Banatul” din Timișoara a organizat, în colaborare cu Ambasada Republicii Armenia în România, o seară de muzică armenească. Sala de concerte “Capitol” a găzduit trioul românesc “Sonus” și pe soprana Viktoria Petrosian din Armenia, în interpretarea cărora au răsunat lucrări cunoscute de Komitas, Haceatur Avetisian, Gusan Șahen, Levon Minasian, precum și melodii populare armenești.

3În repertoriul trioului “Sonus” un loc principal îl ocupă motivele armenești, grație entuziasmului solistului Cosmin Bălean care în ultimii trei ani s-a specializat și le-a prezentat melomanilor români duduk-ul și fluierul tav, acompaniat de talentații muzicieni Doru Roman (marimba, percuție) și Laura Roman (vioară). Pentru a le transmite spectatorilor români un tablou și mai complet al muzicii armenești, de această dată Trio Sonus a invitat-o pe soprana Viktoria Petrosian care a interpretat cu măiestrie piese din repertoriul lui Komitas.

După cum scrie presa română despre concert, spectatorul timișorean a descoperit melodiile delicate, melancolice, mișcătoare ale duduk-ului din lemn de cais, iar vocea sopranei armene, “cu inflexiuni profunde, arhaice, nostalgice, limpezi și răscolitoare a fost o adevărată surpriză pentru melomani”.

În ziua concertului, în holul Filarmonicii “Banatul”, a fost organizată și o prezentare de broșuri și materiale despre Armenia.

(Armenpress)