Semnarea memorandum-ului privind organizarea expoziției “Patrimoniul Cultural Comun Româno-Armean”
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) este onorat să anunțe semnarea, în data de 23 aprilie 2014, a memorandum-ului privind organizarea expozițieiPatrimoniul Cultural Comun Româno-Armean, ce urmează a fi inaugurată la București în cursul anului 2015.
Memorandum-ul a fost semnat la Muzeul de Istorie din Erevan, Armenia, de către doamna dr. Anelka Grigoryan, director general al muzelui și domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, în prezența Excelențelor Lor, domnul Nerses Ter-Vardanyan, ministrul adjunct al Culturii Republicii Armenia, domnul Vasile Sorin, ambasadorul României în Republica Armenia, domnul Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia în România, domnul dr. Claude Mutafian, comisarul general al Expoziției din partea armeană și doamna dr. Oana Ilie, cercetător în cadrul MNIR, șeful Secției de Istorie Medievală, Modernă și Contemporană, comisar general adjunct al expoziției din partea română.
În scopul negocierii și semnării memorandum-ului privind organizarea expoziției, în perioada 21-24 aprilie 2014, domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu și doamna dr. Oana Ilie, au efectuat o vizită în Republica Armenia. Cu acest prilej, au fost purtate discuții la Ministerul Culturii al Republicii Armenia și cu alte instituții partenere din Republica Armenia, după cum urmează: Muzeul de Istorie din Erevan, Muzeul Sfântului Scaun de la Ecimiadzin, Institutul de Manuscrise Vechi Matenadaran, Arhivele Naționale, Galeria Națională, Muzeul-Institut al Genocidului Armean și Muzeul Literaturii și Artei, Casa-Muzeu Sarkis Paradjanov.
Ca urmare a discuțiilor purtate la Ministerul Culturii Republicii Armenia, a fost definitivat textul memorandum-ului ce prevede organizarea expoziției Patrimoniul Cultural Comun Româno-Armean, care va reuni documente esențiale privind istoria și cultura armenilor din România, din perioada cuprinsă între secolele XV-XX, păstrate în colecțiile publice și private din România, Armenia și alte țări.
Expoziția Patrimoniul Cultural Comun Româno-Armean urmează a fi inaugurată la București, la MNIR, în toamna anului 2015, cu perspectiva organizării unei expoziții cu același concept și la Erevan, în primăvara anului 2016. De asemenea, cu prilejul vizitei în Republica Armenia, a fost pusă în discuție posibilitatea ca părțile să organizeze, în decursul anilor 2016 și 2017, a unor mari expoziții în Republica Armenia și România, care vor prezenta patrimoniul cultural românesc și armean.
Expoziția de la București va reprezenta cel de al doilea eveniment major, după Conferința Internațională de la București, de la sfârșitul lunii octombrie 2013, din Programul dedicat patrimoniului cultural comun româno-armean, care, la inițiativa Ambasadei Republicii Armenia în România, este pus în aplicare de ministerele culturii din România și Armenia, în cadrul Programului de colaborare în domeniile culturii, educaţiei şi ştiinţei între Guvernul României şi Guvernul Republicii Armenia, semnat la Bucureşti, în septembrie 2011.
Comisari generali ai Expoziției au fost numiți domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR – din partea română și din partea armeană – istoricul francez de origine armeană, dr. Claude Mutafian.