Mihai Stepan Cazazian

MUNTENEGRU / Manifestări dedicate Genocidului Armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

20150426_113611

În cadrul manifestărilor dedicate centenarului Genocidului Armean, la 26 aprilie la mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail de pe insula Prevlaka din Muntenegru a fost oficiată o slujbă de pomenire a victimelor Genocidului Armean de către mitropolitul Amfiloh al Muntenegrului și Primoriei. La rîndul său, șeful Bisericii Armene din România, Episcop Datev Hagopian, sosit la rînduiala Catolicosului Tuturor Armenilor, a oficiat o ceremonie în memoria sfinților martiri.

DSC05566

DSC05576

Manifestarea comemorativă a fost organizată la inițiativa comunității armene din Muntenegru, cu sprijinul ambasadei Armeniei în România. Alături de Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei în Muntenegru, s-au aflat ambasadorul Rusiei în Muntenegru, Andrei Alexeievici Nesterenko, reprezentanți ai comunităților armeană, rusă și ucraineană din Muntenegru, sîrbi, germani și sute de localnici.

La sfîrșitul slujbei, mitropolitul Amfiloh a rostit un cuvînt de condamnare a genocidului comis împotriva armenilor din Imperiul Otoman și de solidaritate cu Armenia și poporul armean. La rîndul lor, arhiepiscopul Datev Hagopian și ambasadorul Hamlet Gasparian au vorbit despre uriașele pierderi suferite de poporul armean în timpul genocidului. După aceea cei prezenți au asistat în curtea mănăstirii la expunerea tematică de fotografii organizată de Institutul-muzeu al Genocidului Armean.

Manifestarea a fost prezentată de televiziunile centrale din Muntenegru și Serbia, precum și de publicațiile de limbă rusă din Muntenegru.

După ceremonii a avut loc o discuție între mitropilitul Amfiloh, ambsadorul Hamlet Gasparian și episcopul Datev Hagopian, la care au fost prezenți și liderii comunității armene din Muntenegru. În cadrul discuțiile s-au schimbat idei privind stabilirea de legături spirituale și cultural-educative cu Armenia și Biserica Armeană, precum și susținerea nevoilor spirituale ale comunității armene din Muntenegru.

Puțin numeroasa comunitate armeană din Muntenegru s-a format în ultimi ani, datorită eforturilor lui Gurghen Zakoian, Vahe Hanesian, Vahram Markosian și altor cîteva persoane cu simț patriotic adunate în jurul acestora. Acest grup entuziast a reușit în cîțiva ani să capete recunoaștere printre localnici și, în cadrul manifestărilor de 24 aprilie, să organizeze acțiuni cu caracter economic și cultural.

armenpress