MUNICIPIUL BACĂU ȘI MUNICIPIUL HRAZDAN DIN REPUBLICA ARMENIA SE VOR ÎNFRĂȚI
Din inițiativa profesorului Gabriel Stan*, consilier local, în ședința de marți, 10 octombrie a.c., Consiliul Local al Municipiului Bacău, a aprobat în unanimitate încheierea unui pact de amiciție, iar ulterior obținerii tuturor avizelor din partea instituțiilor abilitate din România și Armenia, semnarea Acordului de înfrățire dintre municipiile Bacău și Hrazdan, capitala provinciei Kotayk din Republica Armenia.
Așadar, cele două orașe, Bacău şi Hrazdan, urmăresc să pună bazele unor strânse relaţii de cooperare în diverse domenii de activitate, spre beneficiul locuitorilor acestora, în conformitate cu legislaţiile în vigoare din cele două țări.
Municipiul Hrazdan este situat la 45 de km de Erevan și, conform recensământului din anul 2011, are o populație de 41.875 de locuitori, fiind un important centru economic, cultural, educațional, istoric, religios, sportiv și turistic al Armeniei.
Astfel, se nutrește credința, dar și speranța că vor fi dezvoltate multiple legături, schimburi de experienţă, în domenii de interes comun, ce includ: administraţia publică locală, arta, cultura, educaţia, mediul înconjurător, organizaţiile neguvernamentale, relaţiile economice, sănătatea, sportul, tradiţiile locale și turismul.
Totodată, acest demers are menirea să încurajeze prietenia dintre locuitorii celor două municipii, prin organizarea unor activităţi culturale, sportive şi a vizitelor reciproce, în virtutea unor diverse programe de cooperare, dar și a parteneriatelor economice, pe baza avantajului reciproc.
Vizita delegației din Republica Armenia la Bacău, va avea loc în intervalul 23 – 27 octombrie 2017.
Este de notorietate faptul că de-a lungul timpului comunitatea armenilor din Bacău a avut o contribuţie importantă la modernizarea oraşului de pe Bistriţa.
Armenii sunt un popor cu o străveche cultură națională, influențată de asirieni, greci, perși, dar și de alte popoare din Orientul Mijlociu.
În spațiul carpato-danubiano-pontic primii armeni au ajuns în secolele X-XI, în mai multe valuri succesive. Armenii veniți aici erau negustori, meșteșugari, în general oameni avuți, care, datorită privilegiilor pe care le-au obținut și comerțului pe care l-au dezvoltat, au făcut să prospere Țara Moldovei.
De altfel, Nicolae Iorga afirma că: „Principatul Moldovei a fost creat pe calea comerțului, iar acei care au urmat această cale a comerțului au devenit colaboratori la crearea statului național în Moldova. Așa încît armenii sunt, oarecum, părinții Moldovei”.
La începutul secolului al XIX-lea s-au stabilit la Bacău primele familii de armeni “detaşaţi” de la Roman şi Botoşani. Acestora li s-a permis aşezarea iniţială în zona vestică a localităţii, pe drumul care ducea la bariera Călugăra.
Stabilirea lor pe terenul respectiv a determinat atribuirea numelor de ”Uliţa Armenească” şi ”Străpungerea Armenescă”, actualele străzi Ioniță Sandu Sturdza şi Trotuş.
Începuturile formării comunităţii armene în Bacău, datează din timpul domniei lui Ioniţă Sandu Sturdza.
Armenii au contribuit alături de alte grupuri minoritare, precum evreii, datorită îndeletnicirilor tradiționale, la edificarea statului modern român.
Astăzi comunitatea armenilor băcăuani este una dintre cele mai active, din rândul celor care reprezintă minorităţile etnice la nivel național, numărând peste 120 de persoane.
Așadar, se consideră că această acțiune poate crea noi punți de colaborare și comuniune între România și Armenia, în special între municipiile Bacău și Hrazdan, localități care se vor înfrăți.
„Primele discuții referitoare la acest proiect au avut loc la Bacău pe 23 septembrie 2016, acestea fiind prilejuite de întâlnirea dintre domnul Cosmin Necula, primarul municipiului și domnul Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia la București.
Atunci s-a manifestat intenția comună de a iniția și dezvolta o strânsă cooperare și colaborare între băcăuani și locuitorii unui oraș important din Armenia, prin înfrăţirea celor două localităţi.
Iată, acum, acea inițiativă se concretizează, iar marți, 24 octombrie a.c., va fi semnat Pactul de amiciție, urmând ca ratificarea Acordului de înfrățire să aibă loc în Armenia în anul 2018, la invitația deja adresată de către primarul municipiului Hrazdan, domnul Aram Razmik Danielyan, primarului municipiului Bacău.”, ne-a informat profesorul Gabriel Stan, consilier local, inițiatorul proiectului.
_________________
*Prof. Gabriel STAN, consilier local, președintele Comisiei pentru activități social-culturale, culte, învăţămant, sănătate, familie, muncă și protecție socială, protecție copii și sport.