Redactor

MÜNCHEN | Astrid Kanterian, în vârstă de 101 ani, a fost onorată de oficialitățile bavareze

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 6 noiembrie mătușa mea Astrid Kanterian, stabilită la München, a împlinit 101 ani, și am sărbătorit-o cu prieteni din München ca muzicianul Cornel Ionescu și soția sa Camelia, Alexandra Florescu și Mimi Schuler de la „Apoziția” – Societate Culturală Româno-Germană și prieteni de  peste hotare, împreună cu renumitul actor Ananta Jalil și soția sa, actrița influencer Borsha, ambii vedete în Asia, aflați în vizită la München pentru promovarea noului lor film de acțiune, care a avut premiera anul acesta la Festival de Cannes.

Mătușa mea a fost de asemenea felicitată de primarul orașului Dieter Reiter și a primit chiar o medalie de la Marcus Söder, Prim-ministrul Guvernului Landului Bavaria. Deci se pare că merită să ajungi la 101 ani ! Și apropo la împlinirea centenarului primești o diplomă de la președintele Germaniei Steinmeier dar abia la 101 ani o medalie de la Marcus Söder. Abia aștept următorul an, cine o fi mai presus, cine o va mai felicita?

Alice Kanterian

Premiile Erasmus-Grasser

Printre evenimentele importante care au avut loc la München, în această perioadă se numără și decernarea Premiilor-Erasmus-Grasser pe 17 noiembrie, acordate o dată pe an, de obicei în luna noiembrie, întreprinderilor  meșteșugăresti bavareze care au depus un efort special în formarea profesională a tinerilor din landul Bavaria. Pentru angajamentul lor remarcabil în acest an au fost onorate cinci iîntreprinderi cu profil meșteșugăresc, printre care se numără și două întreprinderi artizanale care au angajat tineri români și o altă întreprindere care poartă un nume cu rezonanță armenească.

Trofeele sunt acordate de Departamentul Muncii și Economiei din München din 1993. Trofeul poartă numele și este dedicat artistului artizan Erasmus Grasser, un sculptor bavarez de renume ale cărui figurine sculptate în lemn decorează și sala de recepții a vechii primării din capitala Bavariei unde sunt acordate premiile. Fiecare dintre cele maxim 5 firme premiate primește o figurină diferită, un unicat. Aceste trofee realizate cu măiestrie după sculpturile lui Grasser răsplătesc eforturile depuse de întreprinderile mici și mijlocii-IMM. Întreprinderile premiate se fac remarcate prin durata și succesul activităţii de formare profesională a tinerilor, numărul de persoane care au fost pregătite, integrarea persoanelor care provin din alte țări ca România sau Armenia, precum și a persoanelor cu dizabilităţi și angajamentul depus în formarea profesională în ocupații așa zis masculine.

Trofeele au fost înmânate de Katrin Habenschaden, vice-primarul orașului München și de domnul Clemens Baumgärtner de la departamentului de Economie și Muncă a capitalei bavareze. Premiul în valoare de 5.000 de euro/fiecare a fost acordat întreprinderilor:

Münchener Schlüsseldienst Kilian GmbH – reparații și servicii legate de chei

Stumbaum GmbH – instalații de panouri fotovoltaice și climatizare

Schreinerei Gratzer GmbH – întreprindere familială de dulgherie și tâmplărie

EC-Aktiengesellschaft Wirtschaftsprüfungsgesellschaft – servicii de contabilitate și audit

Anjo Malerei GmbH – servicii de amenajare și zugrăvit

(A.K.)