Moştenirea spirituală, culturală şi istorică a Eparhiei Armene din România va fi prezentată la Los Angeles (S.U.A.)
În perioada16-18 noiembrie a.c. la Los Angeles va fi o conferinţă internaţională şi o expoziţie cu tema: ,,Comori ascunse şi descoperite: Arta şi cultura din Europa de Est’’ în cadrul căreia va fi prezentată ,,Arta şi cultura armeană din Europa de Est’’.
Conferința este organizată sub egida Președintelui Republicii Armenia și sponsorizată de către Catedra de Studii Armenești “Narekați” a UCLA, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înființare. Co-sponsori sunt Fundația Charity JHM, Institutul de Istorie și Cultură din Europa de Est Leibniz (GWZO), Fundația Calouste Gulbenkian Lisabona, Centrul UCLA, Fondul Decanatului UCLA în științe umaniste, Asociația Națională de Studii și Cercetări Armene, Muzeul Ararat-Eskijian, Centrul UCLA pentru studiile secolului al XVII-lea și al XVIII-lea, Centrul UCLA pentru studii medievale și renascentiste.
Este de netăgăduit efortul depus de către Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, P.S. Datev Hagopian la organizarea acestei conferinţe şi expoziţii. Începând din 2011, când a fost ales ca Întâistătător, P.S. Datev Hagopian şi-a propus să fotografieze toate icoanele, odăjdiile, obiectele de cult, pietrele tombale, etc, din eparhie, într-un cuvânt toată moştenirea materială şi spirituală, pentru a le cerceta, a le expune. În acest sens din 2013 până în momentul de faţă au fost invitaţi la Bucureşti specialişti care au examinat, cercetat şi fotografiat obiecte, manuscrisuri, arhiva, în unele cazuri, au şi restaurat o parte din obiecte.
Din grupul specialiştilor făceau parte: Levon Ciucasăzian (pedagog, doctor –profesor în Arte, din Armenia,) care periodic a vizitat România şi a examinat, cercetat şi catalogat obiectele de artă existente în bisericile şi muzeele armene din România. Hrayr Khatcherian, renumit fotograf de origine armeană din Canada. Domnia sa a fotografiat comorile Eparhiei şi la sfârşitul acestui an este preconizat apariţia unui album de fotografii sub patronatul Secretariatului de Stat al Cultelor cu sus menţionatele comori. Lilit Khachatryan, fotograf, grafician-designer, care actualmente se ocupă cu aranjarea cărţilor ce sunt editate la Muzeul de Istorie din Erevan. Mariam Vardanyan, Seyranuş Manukyan care lucrează în cadrul UNESCO la Catedra de Istorie a Artei Armene la Universitatea de Stat din Erevan şi mulţi alţii.
Unii din sus menţionaţii savanţi vor expune teze despre cercetările efectuate în România. În special: Mariam Vardanyan (Lector, Catedra de Istorie a artei armene la Universitatea de Stat din Erevan, Armenia) – Studiu de caz privind arta liturgică armeană “Obiecte liturgice din argint ale armenilor din România”, Prof. Seyranuş Manukyan (Prof. asociat Catedra de Istorie a artei armene la Universitatea de Stat din Erevan, Armenia) – “Arta icoanelor pictate ale armenilor din România” şi alţii.
Dorinţa şi scopul Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, P.S. Datev Hagopian constă nu numai în cercetarea bogatei moşteniri care există în Eparhie ci de a o face accesibilă la mulţi cercetători sosiţi din toate colţurile lumii, de a edita studii şi lucrări în diferite limbi, pentru a scoate din anonimat acea colosală moştenire şi a o prezenta la un nivel ştiinţific înalt .
Menţionăm, că P.S. Datev Hagopian va participa la această conferinţă cu o teză “Patrimoniul Religious și Cultural Armenilor din România”.
Biroul de presă al Eparhiei Armene din România