Eduard Antonian

MOSCOVA Sfințirea Catedralei Armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

16- Cathedral in Moscow (1)

S.S. KAREKIN II, PATRIARH SUPREM ȘI CATOLICOS AL TUTUROR ARMENILOR A SFINȚIT NOUA CATEDRALĂ A DIOCEZEI NOULUI NAKICEVAN ȘI RUSIEI LA MOSCOVA

În ziua de 17 septembrie la Moscova a avut loc ceremonia de sfințire a nou construitei Catedrale a Diocezei Noului Nahicevan și Rusiei sub oblăduirea Ecimiadzinului. Ceremoniile și ritualurile sfinte au fost oficiate de însuși S.S. Karekin II, Catolicosul Tuturor Armenilor. De asemenea, la festivitate au participat Arhiepiscopi și Episcopi ai diocezelor armenești din întreaga lume, precum și alte înalte fețe bisericești și oficialități locale sau din diaspora armeană, respectiv din Armenia. Printre oaspeții de seamă s-a numărat și P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâstătător al Bisericii Armene din România. Noua catedrală din Moscova are hramul “Sfânta Cruce”, iar pe lângă a fost construit un întreg complex cultural și administrativ ce cuprinde un centru educațional, o mare sală de conferințe și festivități, un mic muzeu și alte clădiri adiacente necesare bunei funcționări a Diocezei. Proiectul arhitectural al acestui complex a debutat în 2004, dar construcțiile au început în 2006. O mare contribuție la finalizarea catedralei au adus-o credincioșii armeni din Moscova și din întreaga Rusie, care au donat sume importante de bani. Arhitecții acestui complex sunt Artak Ghulyan și Hovhannes Meyroyan.

Existența acestei catedrale din centrul Moscovei subliniază încă o dată (cf. plăcii dexvelite pe unul dintre ziduri) “prietenia și legăturile de secole dintre poporul rus și cel armean”.

E.A.

preoti