Mihai Stepan Cazazian

Moscova se oferă să fie intermediar în delimitarea și demarcarea frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Rusia s-a oferit, pe 19 mai, să ajute Armenia și Azerbaidjanul să-și delimiteze frontierele, în mai multe porțiuni unde au avut loc confruntări săptămâna trecută și care au dus la un impas militar.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat că Moscova a propus ambelor părți să înființeze o comisie pentru delimitarea și demarcarea frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan și este gata să participe la aceste reuniunile în calitate de „consultant sau mediator”.
Secretarul Consiliului de Securitate din Armenia, Armen Grigorian, a confirmat propunerea rusă, spunând că a fost transmisă în mod oficial la Erevan pe 18 mai. “Ca răspuns la aceasta, partea armeană a subliniat necesitatea retragerii forțelor azere de pe teritoriul suveran al Armeniei înainte de începerea acestei acțiuni, a declarat Grigorian agenției de știri Armenpress. Abia după aceea vor fi create condițiile pentru astfel de discuții “.

Reamintim că pe 12 mai au început o serie de provocari ale forțelor armate azere în anumite părți ale frontierei din regiunea Gegharkunik, care au continuat și în zilele următoare. În prezent se estimează că între 500 și 600 de soldați azeri staționează în Armenia pe mai multe direcții în Gegharkunik și Syunik

Potrivit Ministerului Apărării din Armenia, discuțiile care au avut loc în zilele din urmă, între cele două părți, s-au blocat deoarece oficialii militari azeri nu s-au prezentat.

Într-o altă declarație publicată în această dimineață, ministerul a spus că încă mai speră la o soluție negociată a disputei. El a avertizat din nou că, dacă acest lucru nu se va întâmpla “într-un termen rezonabil”, Erevanul își va rezerva dreptul de a expulza trupele azere de pe teritoriul armean cu forța.

Ministrul apărării, Vagharshak Harutiunian, a avertizat, de asemenea, despre „consecințele imprevizibile” ale impasului atunci când a vorbit telefonic, pe data de 18 mai, cu omologul său rus, Sergei Shoigu. În schimb, Lavrov părea să minimizeze severitatea crizei de la frontieră, spunând că nu este necesar să se “stârnească emoții în această problemă”.