Mihai Stepan Cazazian

MOSCOVA | Ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 31 august ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, s-a întâlnit, la Moscova, cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Vizita lui Mirzoyan este prima sa călătorie în străinătate de când a preluat portofoliul externelor de la Erevan. În cadrul discuțiilor au fost abordate o serie de probleme ce privesc Armenia precum și relațiile bilaterale. O conferință de presă comună a oferit presei detalii privind discuțiile dintre cei doi miniștri de externe.

Serghei Lavrov: demarcarea este o soluție pe termen lung la problema frontierei armeano-azeră.

Problemele de la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan pot fi rezolvate prin mijloace politico-diplomatice iar soluționarea pe termen lung este posibilă doar prin demarcare, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
„Voința președintelui rus Vladimir Putin în acest sens este bine cunoscută. Astăzi am discutat despre cum să asigurăm implementarea rapidă a acestui proces. Ne-am reafirmat disponibilitatea de a susține acest proces în orice mod posibil ”, a spus Serghei Lavrov.

Rusia a cerut prin intermediul ministrului său de externe returnarea tuturor prizonierilor de război armeni reținuți de Azerbaidjan, fără condiții prealabile pentru eliberarea lor.

Ministrul rus de externe a subliniat mai întâi că declarația trilaterală din 9 noiembrie se referea la prizonierii de război aflați atunci în captivitate și a cerut eliberarea imediată a acestora.

„În prezent, azerii dețin un grup important de militari armeni care au fost capturați la sfârșitul lunii noiembrie, după ce declarația a intrat în vigoare și s-a ajuns la un acord pentru a opri orice acțiune ostilă. În contactele noastre cu conducerea azeră, cu președintele Aliev, precum și la alte niveluri, am trimis un semnal omologilor noștri azeri, solicitând eliberarea lor fără condiții prealabile, deoarece ar fi un pas umanitar, un pas important către construirea încrederii reciproce, ” – a spus Serghei Lavrov.

În prezent, nu există negocieri cu privire la un tratat de pace între Armenia și Azerbaidjan, a declarat ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan.

La rândul său, în cadrul conferinței de presă, ministru armean de externe Ararat Mirzoyan a acuzat Azerbaidjanul că nu a respectat pe deplin acordul încheiat sub auspiciile Rusiei, care a pus capăt războiului din Nagorno-Karabakh anul trecut.

„Rusia este un aliat militar-politic și principalul partener economic al Armeniei”, a spus Mirzoyan. „În această privință, aș dori să reafirm voința părții armene de a continua relațiile cu Rusia pe baza Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă din 1997”.

Legăturile mai strânse cu Rusia, a spus el, sunt cu atât mai importante pentru Armenia după războiul de șase săptămâni cu Azerbaidjanul.

„Pace și stabilitate în regiune fac parte din strategia noastră și suntem pregătiți pentru un dialog activ în această direcție”, a continuat Mirzoyan. „Dar situația din regiune rămâne destul de tensionată și acest lucru este determinat în mare parte de politicile distructive ale Azerbaidjanului. Aș dori să subliniez că Baku nu își îndeplinește obligațiile care decurg din declarația trilaterală a liderilor Armeniei, Azerbaidjanului și Rusiei adoptată la 9 noiembrie 2020. “

extras din comunicatele publicate de Armenpress