Moscova | Casa armeană de licitații Bingyol’s

În capitala Federația Ruse după anul 1993 au apărut centre de afaceri construite după standarde europene și cu un design modern și atractiv. Unul dintre cele mai elegante și scumpe conform clasamentului Forbes este Romanov Dvor situat la doar cinci sute de metri de Kremlin. În acest complex renumit din centrul istoric al Moscovei se află Casa armeană de licitații Bingyol’s fondată în 2019. Dincolo de cifra de afaceri, se poate lesne constata serviciul imens făcut pictorilor armeni care în acest mod dobândesc un plus în dezvoltarea carierei lor și afirmarea pe plan internațional. Turul de forță este al Asyei Pingoltsyan care conduce galeria și afacerea în vremuri complicate, prezentând compoziții de primă mână consumatorilor de cultură. Absolventă a Universității de Stat M. V. Lomonosov, a lucrat trei ani înainte de înființarea casei de licitații la muzeul Pușkin, la Galeria Tretiakov și la alte instituții de profil.
Cu privilegiul de a colabora cu nume mari, Asya construiește punți pentru ca publicul să se poată întâlni cu lucrări de excepție. Schițe, desene, picturi în ulei, acuarele, sculpturi în lemn, piatră și metal se găsesc în galeria sa pentru că omul modern are nevoie de artă așezată în obiecte cu spiritualitate. Site-ul casei de licitații este o simfonie amețitoare de culori, forme și volume, toate situate între firesc și necesar. Un spațiu care merită a fi frecventat pentru că stimulează erudiția și e adaptat noilor realități din lume. În paralel funcționează și Academia de Artă Bingyol’s, în cadrul căreia se desfășoară cursuri privind curentele artistice, dar și managementul galeriilor, administrarea afacerilor. Impresionată de reușita ei, i-am adresat Asyei Pingoltsyan câteva întrebări privind istoria casei de licitații, dar și parcursul său profesional.

–Asya, cum ai ajuns să înființezi prima casă de licitații, la Moscova, dedicată artiștilor armeni clasici și contemporani?
-La Universitate, când eram studentă în anul al treilea, am vizitat o galerie de artă în Dubai și mi-a plăcut enorm să lucrez în acest domeniu. La facultate, noi, studenții făceam practică la muzee. Este cunoscut faptul că muzeele din Federația Rusă sunt bogate și au o istorie remarcabilă. Inițial am dorit să administrez o galerie, apoi am lucrat în mai multe asemenea instituții, fiind pe rând asistentă, curator și am acumulat experiență, am devenit cunoscută. Am primit oferte de lucru de la mai multe galerii și am înțeles că sunt pricepută. În galeriile unde am lucrat le explicam oamenilor cu entuziasm despre operele de artă, despre istoria lor. Veneau mulți la aceste galerii unde le povesteam și reușeam să vând. În acest timp exploram, cunoșteam grupuri de artiști și chiar am primit oferte de la case de licitații pentru a face voluntariat.
–Asya, pentru a cunoaște mai bine fenomenele artistice în ce țări ai călătorit? Ai cunoscut în cadrul acestor vizite artiști armeni?
-De la început am înțeles că puterea mea este să explic publicului despre artă, să organizez expoziții pentru maeștri armeni. În lume sunt artiști vizuali de origine armeană extrem de talentați. Am întâlnit în Armenia, Federația Rusă, Franța, Italia și Statele Unite ale Americii asemenea creatori de frumos. Trebuia să fac ceva pentru ei, să arăt lumii că noi, armenii, ne mândrim cu asemenea talente. Am căutat să văd dacă există o casă armeană de licitații, am aflat că nu există. Pentru a reuși să-și vândă bine lucrările am constatat că unii pictori armeni și-au schimbat numele. Chiar și acum se crede că Aivazovski este pictor rus, deși el este de origine armeană.
–Practic ai început prin a organiza expoziții ale artiștilor armeni?
-În Elveția, când am organizat o expoziție, am avut o întâlnire cu Ministrul Turismului din această țară căruia i-am prezentat artiștii armeni. A fost impresionat și a decis să trimită specialiști elvețieni în Armenia. Am organizat expoziții internaționale, am călătorit peste tot în lume și am organizat pretutindeni evenimente. Abia apoi, am deschis casa armeană de licitații.
–În ce orașe ai organizat expoziții? Ai beneficiat de suportul familiei, fiind foarte tănâră?
-Prima expoziție a fost în mai 2019, la Paris, apoi în Elveția. Expoziții am organizat și în SUA, la Veneția, la Bienale, din nou în Elveția și în final la Moscova. În 2020, am deschis galeria de pe Romanov Pereulok la numărul 4. Suntem foarte aproape de casele de licitații Soterby’s și Christie’s. Sunt mândră că ne aflăm lângă asemenea case prestigioase.

–Cum ai ales numele casei tale de licitații?
-Numele meu de familie este Pingoltsyan. Din câte știu, nu mai există nicio altă familie armeană cu numele acesta. Vreau ca acestă afacere să reziste secole, nu doar opt, zece ani. Mama m-a ajutat să fac logo-ul și m-a susținut. Nu mi-am pus problema că voi eșua, sunt optimistă. La șase martie 2019, când aveam doar douăzeci și trei de ani, am început să fac demersurile pentru înființarea casei de licitații care este pasiunea mea, misiunea mea pe Pământ. În galeria din Moscova sunt lucrări ale armenilor din întreaga lume.

–Cu ce artiști colaborezi de obicei? Cum selectezi lucrările?
-Prefer să lucrez cu artiștii care au un stil propriu, precum, Aren Boomants, Sargis Babayan, Karen Baghdasaryan, Miko (Mariam Khachatryan), Ara Haytayan, AMUR (Artak Muradyan), Grigor Mikaelyan (Kiki). De exemplu, Karen Baghdasaryan are o sculptură numită Șoc din bronz pe care când o atingi se mișcă. Este vorba de un unicat. În Emiratele Arabe Unite, lumea este fascinată de sculptura armeană.
–Cum trăiește galeria Bingyol’s? Este vorba de o nouă perspectivă asupra artei armene?
-Scopul meu este să atrag atenția asupra talentului armenilor de pretutindeni. Avem clienți ruși, evrei și arabi interesați de operele de artă realizate de armeni. Am primit certificate pentru galerie, nu ese vorba doar de a vinde și a cumpăra, este o muncă enormă de a ține legătura cu artiștii armeni, de a ține galeria în viață, de a promova expozițiile. Atunci când plasticienii armeni văd că au succes, produc mai mult, îmbogățind moștenirea noastră. Fără cumpărători, probabil, ar renunța. Devine un job pentru ei, nu numai un hobby. Rușii îi adoră pe armeni, iar galeria mea este o punte între cele două popoare.

–Galeria Bingyol’s are filiale în mai multe țări din Europa și Asia?
-Doresc să extind activitatea, să am cât mai multe locații. Deja în Dubai există în Galeria Mall – Al Barsha 2, în Elveția, în Delémont, oraș situat la treizeci de kilometri de Basel. Îmi doresc ceva mai mare decât un butic, mă gândesc la o franciză. De asemenea intenționez în Qatar să deschid o galerie. Chiar în pandemie am avut trei expoziții în Dubai, până în iulie 2021.
–Ce recomandări ai pentru cititorii revistei ARARAT?
-Îi încurajez să ne urmărească povestea pe Facebook, pe website, pe Youtube, unde sunt toate explicațiile despre artiști.
-Asya, o bucurie a fost interviul cu tine, o tănâră care a visat, a dorit și a pus în operă un proiect așa ambițios. Am fost de mai multe ori la Galeria Națională a Armeniei și sper să ajung la una din expozițiile tale. Sunt și eu în admirația lui Sargis Babayan, un sculptor care abordează teme biblice, mitologice, dar și folclorice. De asemenea îmi plac compozițiile pictorului Ara Haytayan care după douăzeci de ani de activitate a organizat o retrospectivă la muzeul Kalents din Erevan. Faptul că există locuri armenești în Moscova în afara lăcașelor de cult și restaurantelor este o imensă mulțumire.
Interviu realizat de Andreea BARBU, în iulie 2021.
Fotografii din arhiva Casei de licitații Bingyol’s
Website-ul: www.bingyols.com
Canalul de Youtube al Casei de licitații https://www.youtube.com/channel/UCtwzz0XYQKXQpeYaSwHtqpA
Frumoase lucrari, merita vizitat site-ul Bingyol. Otre nu s-ar putea organiza o expozitie si la Bucuresti ? Eventual in tandem cu alte manifestari culturale bucurestene de prestigiu, cum ar fi cu ocazia festivalului Enescu de la anul.