Redactor

MONOLOGURI  de  ERIC  BOGOSIAN  pe o scenă bucureșteană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          La sfârşitul anului 2021, pe scena Teatrului de Comedie din Bucureşti s-a prezentat premiera spectacolului „Visul american”, o recompunere a unor monologuri ale cunoscutului dramaturg, scriitor şi actor american Eric Bogosian, ale cărui piese au mai fost prezentate în decursul anilor, pe scene româneşti.

          De data aceasta este vorba de un one man show „Drinking in America” scris în 1986 şi jucat în acelaşi an în Statele Unite, cucerind „Drama Desk Award Outstanding One Person Show”.

          La Bucureşti, în spectacol este vorba de monologuri, actorul Tudor Chirilă dând viaţă la nouă personaje. Acesta a declarat recent: „N-aş fi crezut că un text, scris în 1986, poate să fie atât de actual, de parcă ar fi fost scris în 2021, la fel cum nu-mi imaginam că visul american devine visul românesc, o himeră care continuă să lase urme în noi toţi.” Iar Iarina Demian, regizoarea spectacolului, a spus: „Monologurile lui Eric Bogosian, deja celebre în toată lumea, sunt desigur pentru orice actor un vârf de lance, o piatră de încercare. Am adunat parte din ele sub o umbrelă şi le-am intitulat „Visul american”.

          Amintesc că printre ultimele cărţi de succes ale scriitorului american a fost

„Operaţiunea  Nemesis”, purtând supratitlul „The Assassination Plot That Avenged the Armenian Genocide”, prima ediţie fiind  apărută în 2015, chiar în anul centenarului Genocidului Armean. În imagine: Afişul spectacolului.(M.K.).