Tiberiu Cosovan

Monedă de secol XVI, elemente de podoabă şi teracote de sobă descoperite în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Umbre pe panza vremii 3

O monedă de secol XVI, elemente metalice de podoabă şi câteva fragmente ceramice de teracotă de sobă au fost descoperite cu prilejul săpăturilor efectuate pentru fundaţia punctului de informare,  care va fi construit în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” din municipiul Suceava.

Au fost scoase la iveală şapte morminte, cu osemintele a cinci adulţi şi doi copii, şi o serie de piese de interes arheologic

Lucrările, care se efectuează în cadrul proiectului care vizează „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română „Sf. Simion”, proiect care include şi construirea unui punct de informare în incinta cimitirului, au scos la iveală şapte morminte, în care au fost găsite osemintele a cinci adulţi şi doi copii, precum şi o serie de piese de interes arheologic. Morminte decopertate în vechiul cimitir armenasc al Bisericii Sf. Simion (1)

În perimetrul în care s-a săpat fundaţia pentru punctul de informare din cimitirul ansamblului Bisericii Sf. Simion (ansamblu care este alcătuit din două obiective, lăcaşul de cult, ctitorie atribuită armeanului Donig, închinată Sf. Simion Dzerun /Simion cel Bătrân, şi turnul clopotniţă, cunoscut în istoria urbei ca Turnul Roşu) au fost decopertate câteva morminte, care, aşa cum a declarat la faţa locului arheologul expert dr. Ioan Mareş (care asigură asistenţa arheologică specializată), „erau înmormântări din prima etapă”, morminte al căror loc nu se mai cunoştea cu exactitate, întrucât nu mai era semnalat prin lespezi funerare.

 „Vom săpa sistematic în continuare pentru a dezveli în întregime aceste morminte”Morminte decopertate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii Sf. Simion (6)

Arheologul dr. Ioan Mareş a subliniat că, odată cu osemintele, au fost descoperite o serie de artefacte care vor avea un rol esenţial în datarea mormintelor respective, cum ar fi o monedă (estimată la prima vedere ca fiind din prejma anului 1600), fragmente ceramice, câteva cuie de sicriu din bronz şi rămăşiţele unor papuci din piele, dar şi elemente metalice de podoabă (care se aflau pe genunchii unui înhumat), provenind probabil de la o ţesătură cu astfel de ornamente, „piese deosebite, rare, datate până la anul 1600”.

Aşa cum a precizat el „vom săpa sistematic în continuare pentru a dezveli în întregime aceste morminte”, iar „osemintele vor fi reînhumate tot în incinta cimitirului”.

Preotul parohiei armene din Suceava, Azad Mandalian, care a accentuat faptul că „cimitirul Bisericii „Sf. Simion” este cel mai vechi cimitir armenesc din oraş”, a spus că mormintele din locul în care s-au efectuat săpăturile „au avut probabil cruci din lemn, care nu au rezistat timpului şi au putrezit”, iar mormintele nu au mai putut fi identificate.

P.S. Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, a fost înştiinţat de descoperirile făcute

La rândul său, părintele Constantin Ciupu, preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Simion” Suceava (parohie care a iniţiat şi care derulează proiectul de consolidare, reabilitare, protejare şi valorificare durabilă a monumentelor menţionate, proiect co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltate Regională) a accentuat faptul că Biserica „Sf. Simion” este „o biserică respectată de comunitatea suceveană”.

foto suceava.jpeg

Pr. Constantin Ciupu, pr. Azad Mandalian şi arheologul expert Ioan Mareş

 

El a spus că descoperirile făcute cu prilejul săpăturilor se fac sub directa supraveghere a arheologului dr. Ioan Mareş, care asigură prin contract descărcarea arheologică a perimetrului în care se efectuează lucrările.

Tot părintele Constantin Ciupu a precizat că a fost înştiinţat de mersul lucrărilor şi de descoperirile menţionate P.S. Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, care va veni la Suceava în zilele următoare.

Tiberiu COSOVAN